beeldende kunst

In this handout photo released Thursday, June 12, 2008, by the Rembrandt House Museum, the 1628 self-portrait "Rembrandt Laughing" by Rembrandt is seen, in Amsterdam, Netherlands. Whether it was a sharp guess or lucky optimism that lead him to bid, someone at a British auction last year picked up a Rembrandt for a bargain. The self-portrait wasn't always thought to be worth much. Before the recent investigation, others assumed it to be by one of Rembrandt's students or a Rembrandt imitator. It was valued at 1,500 pounds ($3,078) when it came up for auction last October at Moore, Allen and Innocent in Gloucestershire. It sold for 2.2 million pounds ($4.5 million). (AP Photo/ Rembrandt House Museum, ho) ** NO SALES, NO ARCHIVES; ONE-TIME-USE ONLY **
In this handout photo released Thursday, June 12, 2008, by the Rembrandt House Museum, the 1628 self-portrait "Rembrandt Laughing" by Rembrandt is seen, in Amsterdam, Netherlands. Whether it was a sharp guess or lucky optimism that lead him to bid, someone at a British auction last year picked up a Rembrandt for a bargain. The self-portrait wasn't always thought to be worth much. Before the recent investigation, others assumed it to be by one of Rembrandt's students or a Rembrandt imitator. It was valued at 1,500 pounds ($3,078) when it came up for auction last October at Moore, Allen and Innocent in Gloucestershire. It sold for 2.2 million pounds ($4.5 million). (AP Photo/ Rembrandt House Museum, ho) ** NO SALES, NO ARCHIVES; ONE-TIME-USE ONLY ** AP

Hollandse schilderkunst

De Amerikaan Alfred Bader (1924) verzamelt al meer dan zestig jaar schilderijen van oude meesters, waarvan vele in direct verband staan met Rembrandt. In Museum Het Rembrandthuis is nu een selectie uit de verzameling 17de-eeuwse Hollandse schilderijen van Bader te zien. Naast drie schilderijen van Rembrandt en zijn vroegste collega Jan Lievens, is er werk van Rembrandt- leerlingen als Gerbrand van den Eeckhout, Aert de Gelder, Govert Flinck en Nicolaes Maes, maar ook van voorgangers als Pieter Lastman en Jacob Pynas. Ook hangen er doeken van Jacob van Ruisdael, Michiel Sweerts en Jacob van Campen. Zaterdag om 15u geeft dr. David de Witt een introductie op de Bader Collectie.

1 okt t/m 8 jan, Jodenbreestraat 4. www.rembrandthuis.nl

Studio Toscane

Karel Appel (1921-2006) vestigde zich in 1989 in Toscane en werkte er in de zomermaanden van 1989 tot en met 1999. Ook bezocht Appel het landgoed van zijn buurman, de wijnbouwer Giulio Baruffaldi. Hier ontstonden beelden, gemaakt van (gevonden) voorwerpen uit de wijnbouw: ploegen, druivenstokken, houten tonnen en karrenwielen. Het Amstelveense Cobra Museum combineert in Studio Toscane beelden, een keramiekinstallatie en schilderijen uit Toscane van Appel met bestaand en nieuw werk van de Toscaanse schilder en beeldhouwer Roberto Barni (1939). Ook is werk te zien van kunstenaars die in Toscane een atelier hadden of nog hebben: Marino Marini, Jan Dibbets en Janet Mullarney.

1 okt t/m 15 jan, Sandbergplein 1. l www.coba-museum.nl

Jonathan Meese

De schilderijen van Jonathan Meese 1970) zijn gigantische felgekleurde collages van verf met woorden, zinnen, symbolen en beeltenissen van de kunstenaar zelf. Die primaire kinderlijkheid komt ook in het materiaalgebruik terug; bijvoorbeeld in het gebruik van kinderspeelgoed in uitgebreide totaalinstallaties. Het zelfportret vormt de rode draad door de expositie in GEM, Museum voor Actuele Kunst Den Haag. De beeltenis van de kunstenaar is terug te vinden in vrijwel al zijn werk. Maar gaandeweg is Meese steeds meer rollen gaan spelen, die van profeet ‘Meesias’, dictator, soldaat en Dr. No.

1 okt t/m 15 jan, Stadhouderslaan 41. www.gem-online.nl

Arti11

In de oude vliegtuighangar van Fokker, Den Haag staan meer dan veertig galeries op de kunstbeurs Arti11. Er is een mix van hedendaagse kunst en design te zien. Ieder jaar organiseert Arti ook een bijzonder project. Dit jaar is dat de expositie De Blauwe Kamer van Jan Toorop tot Hadassah Emmerich met kunst en design van 20 kunstenaars met een Indische afkomst. Frans Leidelmeijer is de curator.

5 t/m 9 okt, Binckhorstlaan 249. Inl www.artidenhaag.nl

Do It!-avond

Het Stedelijk Museum als speelhal. Load It!, de vierde Do It!-avond op 6 oktober van 19u30-23u in The Temporary Stedelijk Amsterdam gaat over games en kunst. De avond start met een paneldiscussie over de vraag hoe games passen in het museum. Daarna volgt de première van de drie videogames die beeldend kunstenaars en gamedesigners ontwikkelden op uitnodiging van het Stedelijk Museum en Submarine Channel. Ook kan iedereen in de museumzalen recente games uittesten.

reservations@stedelijk.nl.