Barroso vreest uitholling Unie door 'Merkozy'

Barroso uitte felle kritiek op het plan van Nicolas Sarkozy en Angela Merkel voor een ‘economische regering’ van de eurozone.

In Europa dreigt „fragmentatie” en „renationalisatie” als de lidstaten te veel macht naar zich toetrekken in de eurocrisis. Als de Europese landen niet kiezen voor verdere integratie, kan dit leiden tot „de dood van het verenigde Europa zoals wij dat willen”.

Dat zei voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gisteren in zijn jaarlijkse State of the Union in het Europees Parlement.

Barroso uitte felle kritiek op het plan van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een ‘economische regering’ van de eurozone. Dit ‘Merkozy-plan’ legt de macht bij de leiders van de zeventien eurolanden. EU-voorzitter Herman Van Rompuy moet de euroregering leiden.

Barroso’s toespraak legt de toenemende strijd binnen het door de eurocrisis verlamde Europa bloot over wie het voor het zeggen heeft: het bestuur in Brussel of de ‘hoofdsteden’.

Barroso eist een sterkere rol op voor zichzelf en zijn commissarissen. „De Europese Commissie ís de economische regering van Europa”, zei hij. De EU staat voor „de grootste uitdaging” in haar geschiedenis en heeft nu juist de „onafhankelijke autoriteit” van de Commissie nodig.

Nederland en andere kleine landen willen ook een sterkere Commissie. Premier Rutte stelt een eurocommissaris voor begrotingszaken voor.

De verdeeldheid beperkt zich niet tot de strijd tussen Commissie en grote lidstaten. Zakenkrant Financial Times meldde dat de eurozone-landen het onderling oneens zijn over het tweede reddingspakket voor Griekenland. Dat pakket werd op 21 juli aangenomen en omvat naast 109 miljard euro steun ook een bijdrage van de private sector. Juist daarover is discussie ontstaan. (NRC)