AZ blijft steken op gelijkspel, FC Twente wint overtuigend

Jozy Altidore viert de openingstreffer van AZ. Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

In de Europa League heeft AZ vanavond in Oekraïne met 1-1 gelijk gespeeld tegen Metalist Kharkiv. In Enschede wist FC Twente gemakkelijk te winnen van Wislaw Krakow: 4-1.

Gelijkmaker kon niet uitblijven

AZ slaagde er vanavond niet in de uitwedstrijd tegen Metalist Charkiv te winnen. In Oekraïne kwam de ploeg van trainer Gertjan Verbeek niet verder dan 1-1. Jozy Altidore bracht AZ halverwege de eerste helft op voorsprong. Een kwartier voor tijd was het de Braziliaan Taison die de eindstand op het bord zette.

Door het gelijkspel blijft AZ aan kop in groep G met vier punten. Metalist Charkiv staat tweede met hetzelfde aantal punten. Malmö FF, dat de eerste wedstrijd met 4-1 van AZ verloor, pakte opnieuw geen punten. Austria Wien was in Zweden met 2-1 te sterk. De Nederlander Nacer Barazite opende de score voor de Oostenrijkers die nu derde staan met drie punten.

AZ, dat voor het laatst in 2007 een uitwedstrijd in Europa won, had in de eerste helft niet veel moeite met Charkiv. De Oekraïners speelden zeer slordig en hadden moeite onder de druk uit te komen.

Halverwege de eerste helft kwam AZ op voorsprong. Ragnar Klavan stoomde op richting het strafschopgebied en bediende Altidore met een goede steekpass. De Amerikaan controleerde de bal en liet Metalist-keeper Aleksandr Goryainov kansloos.

Na rust kwam Metalist Charkiv veel beter voor de dag en kon AZ geen vuist meer maken. De gelijkmaker kon niet uitblijven en was in de 76e minuut een feit. Taison kreeg iets te veel ruimte en verschalkte doelman Esteban. Charkiv ging op zoek naar de winnende, maar AZ hield in de slotfase stand.

Twente grijpt koppositie

FC Twente won vanavond wel. In Enschede werd het Poolse Wisla Krakow van trainer Robert Maaskant met 4-1 verslagen. Twente kwam weliswaar al na negen minuten op achterstand, maar doelpunten van Luuk de Jong, Willem Janssen en twee van Marc Janko waren ruim voldoende voor de winst.

Door de ruime zege grijpt Twente de koppositie in groep K. Fulham, dat donderdag met 2-0 won bij Odense, heeft net als de Tukkers vier punten uit twee duels, maar een minder doelsaldo. Vorige week speelden Fulham en Twente in Londen met 1-1 gelijk. De twee beste ploegen van elke poule plaatsen zich voor de knock-outfase.

Twente leek een moeilijke avond tegemoet te gaan toen Dudu Biton Wisla met een fraai afstandsschot vroeg op voorsprong zette, zo meldt persbureau Novum. De nummer twee van de Eredivisie raakte echter niet in paniek en drukte de Poolse tegenstander, met de Nederlanders Michael Lamey en Kew Jaliens in de gelederen, steeds verder terug.

Toen het rustsignaal klonk in de Grolsch Veste had Twente al orde op zaken gesteld. De Jong kopte in de 32e minuut raak uit een vrije trap van Ola John. In de blessuretijd van de eerste helft stond John ook aan de basis van de 2-1 van Janko, die eerder in de wedstrijd drie grote kansen had laten liggen.

Janko had na zijn treffer de smaak te pakken en maakte er na een uur spelen, na een afgemeten pass van Peter Wisgerhof, ook 3-1 van. Janssen, die de Oostenrijkse spits kort daarna verving, zorgde tien minuten voor tijd voor het slotakkoord.