Amsterdam miskende risico bij Ajax-feest

Amsterdam heeft de risico’s miskend van de huldiging van Ajax op het Museumplein. Dat blijkt uit een evaluatie die burgemeester Van der Laan gisteren naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De viering van het landskampioenschap op 15 mei ging helemaal mis. Veiligheidsmensen werden overlopen, supporters klommen op EHBO-cabines waar slachtoffers werden behandeld en richtten op het dak van het Stedelijk Museum voor ruim 400.000 euro schade aan.

De politie verwachtte slechts 50.000 supporters op de huldiging. Daarom schakelde ze maar 160 beveiligers en 28 EHBO’ers in. Er kwamen 100.000 mensen. Toen op het plein relletjes uitbraken, bleek in de chaos onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was. Op kritieke momenten was er „geen compleet beeld van de situatie”.

„De burgemeester heeft heel wat uit te leggen”, vindt oppositieleider Gerolf Bouwmeester (D66). „Bij dit soort evenementen moet het volstrekt helder zijn wie er aan de knoppen zit. Het lijkt erop dat men erg onprofessioneel te werk is gegaan.”

Wat hem betreft komt er geen huldiging meer op het Museumplein. „Laten we dit voortaan maar in het stadion doen. Blijkbaar is dat de laatste plek waar we nog controle hebben over dit soort situaties.”