Aangrijpend: soldaten in Afghanistan schrijven gedachten op

Het handgeschreven briefje van een soldaat in Afghanistan. Binnenkort opent een tentoonstelling met de naam 'In Our Own Words'. Screenshot uit slideshow van BBC / Paul Kerley
Het handgeschreven briefje van een soldaat in Afghanistan. Binnenkort opent een tentoonstelling met de naam 'In Our Own Words'. Screenshot uit slideshow van BBC / Paul Kerley

Kunstenaar en voormalig paratrooper Derek Eland reisde dit jaar naar Afghanistan om daar Britse soldaten te vragen op te schrijven wat ze ervaarden. De handgeschreven briefjes met gedachten, angsten en herinneringen grijpen je soms naar de keel.

Eland zorgde ervoor dat de soldaten witte kaartjes kregen waarop ze konden schrijven. Soms vroeg hij ze het antwoord op een door hem gestelde vraag op te schrijven, in andere gevallen penden de soldaten uit eigen initiatief een klein dagboek-achtig stukje op.

Het handgeschreven briefje van een soldaat in Afghanistan. Binnenkort opent een tentoonstelling met de naam 'In Our Own Words' Screenshot uit slideshow van BBC / Paul Kerley

Vanaf aanstaande zaterdag (en tot medio volgend jaar) is een expositie van de beschreven kaartjes te zien in het Imperial War Museum North, in Manchester. Eland heeft met zijn werk het doel te laten zien hoe het leven in de frontlinie van een voortslepende oorlog beleefd wordt. De eerlijke en persoonlijke teksten die de soldaten opschrijven zijn soms alledaags en dan weer bevreemdend, zegt het museum in de aankondiging van de expositie.

Bekijk hier een slideshow van verschillende briefjes, afgewisseld met foto’s van de soldaten die ze schreven.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat de oorlog in Afghanistan begon - mede de aanleiding voor het project van Eland. Totally Cool Pix maakte met die insteek deze mooie fotoserie.