Zeven jaar voor voormalig minister van Informatie Egypte

Een Egyptische demonstrant op het Tahrir-plein tijdens de wekenlange demonstraties in februari. Foto AFP / Mohammed Abed

De rechtbank in Kairo heeft voormalig minister van Informatie, Anas al-Fiqqi, tot zeven jaar cel veroordeeld voor het misbruiken van overheidsgelden.

De rechter achtte bewezen dat Fiqqi onder andere ruim een miljoen euro verduisterde die bestemd was voor de staatstelevisie, meldt persbureau Reuters. Eerder deze maand werd hij nog vrijgesproken van corruptie. De voormalige minister is de volgende bewindsman die sinds de val van het bewind van president Hosni Mubarak wordt veroordeeld.

Al eerder werden de voormalige ministers van Handel, Binnenlandse Zaken en Toerisme veroordeeld. Naast Fiqqi werd ook de voormalige hoofd van de staatstelevisie in dezelfde zaak veroordeeld tot vijf jaar cel.

De rechtszaak tegen Mubarak loopt nog. Hij zou de Egyptische veiligheidsdiensten de opdracht gegeven hebben om dodelijk geweld in te zetten tegen de achttien dagen durende opstand tegen hem aan het begin van dit jaar.