Wisselkind van tachtig

Opslag van organisch materiaal zoals dna. Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 19-11-2010 Academisch ziekenhuis UMC Radboud, biobank, opslag van organisch materiaal, dna, uit bloed, urine of weefsel van patienten dat gebruikt wordt voor onderzoek naar o.a. erfelijke ziektes. Tubes with samples of genetic and epidemiological material stored in a freezer of the UMC-Radboud. The aim is to find out the genetic component of a derogation.This may lead in the future to better advice or treatment methods. Foto: Flip Franssen
Opslag van organisch materiaal zoals dna. Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 19-11-2010 Academisch ziekenhuis UMC Radboud, biobank, opslag van organisch materiaal, dna, uit bloed, urine of weefsel van patienten dat gebruikt wordt voor onderzoek naar o.a. erfelijke ziektes. Tubes with samples of genetic and epidemiological material stored in a freezer of the UMC-Radboud. The aim is to find out the genetic component of a derogation.This may lead in the future to better advice or treatment methods. Foto: Flip Franssen

DNA onbekend,Ned 1, 20:30 uur

Eigenlijk was hij een prins, die als baby bij een herder was ondergebracht. Maar Oedipus wist dat niet. Dus sloeg hij bij een verkeersruzie per ongeluk zijn vader dood en trouwde met zijn moeder.

Zo ging het vóór DNA onbekend op de televisie was. Nu zou Oedipus gewoon naar Caroline Tensen kunnen stappen om een DNA-testje te doen.

DNA onbekend speelt in op het bekende gevoel dat je bij de verkeerde ouders opgroeit. Voor de meeste mensen een kinderfantasie, voor sommigen, zoals geadopteerden of kinderen van een minnaar, werkelijkheid. Altijd prijs bij dit programma: indien blijkt dat de klager bij de verkeerde ouders zit, trekt hij een onbetaalbaar vertwijfeld gezicht. Indien blijkt dat het toch zijn ouders zijn, trekt hij ook zo’n gezicht. Want dan heeft hij ongewenste ouders.

Vanavond gaat het over wisselkinderen, ook een gegeven waarop vele sprookjes zijn gebaseerd. Midden jaren vijftig was het wereldnieuws: twee baby’s zouden in 1931 zijn verwisseld in een Leids ziekenhuis. Nu wil een van hen, de tachtigjarige Agnes, weten of ze inderdaad is verwisseld met de even oude Lenie. Voor terugwisselen is het een beetje laat. Maar ja, je wil het toch weten.

WILFRED TAKKEN