Wilders niet aanwezig bij evaluatie Algemene Beschouwingen

Den Haag : 22 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte en Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe is normaal, man'. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 22 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte en Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe is normaal, man'. foto © Roel Rozenburg Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe eens normaal, man'. Foto NRC / Roel Rozenburg

Geert Wilders is volgende week niet aanwezig bij de evaluatie over de toon van het debat tijdens de Algemene Beschouwingen.

Dat heeft Wilders vandaag laten weten. Hij heeft de uitnodiging van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die zij aan alle fractievoorzitters stuurde, afgewezen. “Ik wens ze veel plezier met een onzindiscussie”, vertelde hij de NOS. De gedachte aan een debat over hem maar zonder hem vindt Wilders vermakelijk. In De Telegraaf zegt hij hierover: “Prachtig, de veroorzaker is er niet.”

De bijeenkomst is een initiatief van SGP-leider Kees van der Staaij nadat er vorige week ophef was ontstaan over de toon van het debat. Kamerleden vonden de vooral de woordenwisseling tussen Wilders en premier Mark Rutte te ver gaan.

Wilders kaapte vorige week het debat met zijn “bedrijfspoedel” en “Grote Gedoger” en daarmee verpestte hij met succes de strategieën van de andere politieke partijen, schreven politiek redacteuren Pieter van Os en Huib Modderkolk zaterdag in NRC Handelsblad. Hiermee verplaatste het onderwerp van het debat zich van het leiderschap van Rutte in deze tijden van crisis naar straattaal:

“Het ging wéér over Geert. Hadden de andere partijen dan zelf niets bedacht om de aandacht te trekken?”

“Bij de PvdA hebben ze een regel, die ze altijd in het Engels uitspreken. “Never talk strategy”. Maar toen PVV-leider Geert Wilders hun politiek leider eenmaal ‘De Grote Gedoger’ had genoemd, wilden de leden van de PvdA-fractie in de wandelgangen best zondigen tegen die regel. De Algemene Beschouwingen, zo zeiden ze, hadden over “moreel leiderschap” moeten gaan. In een stevig debat over bezuinigingen en eurocrisis, zou Rutte tot schutteren moeten worden gebracht.”

“De twee dagen debat gingen vooral over de vraag of parlementariërs en premier zich dienen te onthouden van straattaal. En dus ging het in zekere zin toch ook over leiderschap. Maar zoals vaker in de politiek, niet op de manier die was voorzien. “