Westerse landen zwakken ontwerpresolutie Syrië af

Een inwoner van Damascus loopt langs een portret van de Syrische president Bashar al-Assad. Foto AP / Muzaffar Salman

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal hebben een ontwerpresolutie tegen Syrië van de VN-Veiligheidsraad afgezwakt door de roep tot onmiddelijke sancties te verwijderen uit de tekst. Hiermee hopen de landen de steun van Rusland en China te krijgen voor de resolutie.

Deze laatstgenoemde landen hebben vetorecht in de Raad en samen met Brazilië, India en Zuid-Afrika hebben zij zich tot nu toe tegen een resolutie uitgesproken die het regeringsgeweld in Syrië veroordeelt.

Resolutie spreekt ernstige bezorgdheid uit over situatie Syrië

Mocht de resolutie, die nu circuleert binnen de raad en in handen is van persbureau Reuters, aangenomen worden dan spreken de vijftien landen “ernstige bezorgdheid” uit over de situatie in Syrië. Ook zou de VN-Veiligheidsraad het land kunnen dreigen met sancties.

Vorige maand circuleerde al een ontwerpresolutie binnen de raad die opriep tot sancties tegen de Syrische president Bashar al-Assad, zijn familie en invloedrijke personen binnen het regime. Echter kwam het niet tot een stemming. Rusland en China zijn al maanden gekant tegen een resolutie die Assad veroordeelt. Zondagavond riep China tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York de internationale gemeenschap nogmaals op de crisis in Syrië op “prudente wijze” te behandelen.

Syrië: Westen veroorzaakt onrust

Onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al sancties tegen Syrië ingesteld vanwege het geweld tegen de bevolking. Hoewel buitenlandse waarnemers geen toegang hebben tot het land, wordt geschat dat bij het neerslaan van de Syrische protesten de laatste maanden ten minste tweeduizend doden zijn gevallen.

Dit zouden beelden van demonstraties zijn uit Aleppo van vanochtend:

Zondagavond sprak de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem de VN toe in New York. Muallem hekelde de buitenlandse inmenging in Syrische zaken en beschuldigde het Westen ervan de onrust in zijn land te veroorzaken.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld