Waarom gaan we nu dippen?

Verdeel je de wereld in debet en credit, dan is Nederland een typisch debetland. De Nederlander houdt niet van betalen op krediet, zoals de Amerikaan met zijn wapperende creditcard. De Nederlander wil overzicht en controle op zijn betaalrekening. Niet voor niets introduceerde het Nederlandse merk PIN als een van de eerste in Europa een pas waarmee aankopen direct van je lopende rekening worden afgeschreven. Per 1 januari 2012 verdwijnt PIN om plaats te maken voor één Europees betaalsysteem beheerd door Mastercard en Visa. Die ontwikkelden de Mastercard Visa-chip, kortweg EMV-chip, waarmee alle Europeanen gaan betalen. Ze doen dat door de pas in het apparaat te ‘dippen’ in plaats van erdoorheen te halen. Sinds begin 2008 geven Europese banken passen uit die zijn voorzien van deze chip. Het voordeel: als alle landen over zijn kun je ook in een buitenlandse winkel betalen met je bankpas – iets wat nu vaak niet kan. Een bijkomende reden voor het dippen is veiligheid. Skimmen – bendes die bankgegevens via de magneetstrip kopiëren en de pas namaken – kan niet meer, want de magneetstrip wordt niet meer gebruikt. Dat scheelt de Nederlandse consument, banken en winkeliers jaarlijks tientallen miljoenen euro schade.