Vrouw vrijgesproken van moord op baby's

De rechtbank wil geen heropening van het onderzoek.

De Geleense Anita C. is gisteren vrijgesproken van kindermoord en kinderdoodslag. De rechtbank in Maastricht achtte niet bewezen dat drie door haar ter wereld gebrachte baby’s zelfstandig geleefd hebben. Het Openbaar Ministerie was daar wel van overtuigd. Dat eiste twee weken geleden acht jaar onvoorwaardelijke celstraf vanwege kinderdoodslag (het eerste kind) en kindermoord (de laatste twee).

C. wist zich voor de rechtbank weinig te herinneren van de drie bevallingen. De vrouw zei het gevoel te hebben dat alle drie de kinderen levenloos ter wereld waren gekomen. C. verpakte de kinderen in zakken, kleding en linnengoed en verborg hen in haar tuin. De zaak kwam uit, nadat de Geleense in kritieke toestand in het ziekenhuis van Sittard werd opgenomen. Wat door artsen aanvankelijk werd aangezien voor een tumor bleek een achtergebleven, ontstoken placenta te zijn.

Het requisitoir van het OM steunde voor een belangrijk deel op één van de drie pathologen die de stoffelijke overschotten onderzocht hadden. De rechtbank vindt dat slechts een deel van de door hem gevonden blauwe plekken zijn smoor- of verwurgingstheorie zouden kunnen ondersteunen.

Als een veroordeling wegens kindermoord en kinderdoodslag uit zou blijven, wilde het OM heropening van het onderzoek. De rechtbank wil dat niet. Na getuigenissen van deskundigen tijdens de zitting twee weken geleden is die ervan overtuigd dat op grond van secties op de deels ontbonden babylijkjes een natuurlijke doodsoorzaak niet precies vastgesteld of uitgesloten kan worden. (NRC)