Vreemd verzoek via Facebook: negeer mij!

Ook genoeg van de ticker op Facebook? Stuur je vrienden het verzoek je grotendeels te negeren.

Een opvallende kettingbrief doet de ronde op Facebook: vrienden die elkaar verzoeken om berichten te negeren.Aanleiding is een wijziging die Facebook (ruim 4 miljoen Nederlandse gebruikers) doorvoerde. De zogeheten ticker toont op een opvallende plek wat vrienden op dat moment aan het doen zijn. Het lijkt een variant  op Twitter, maar er is veel kritiek op deze verplichte uitbreiding, van mensen die niet overspoeld wensen te worden door vaak onbelangrijke informatie. En van mensen die niet elke online activiteit willen delen met hun vrienden.

De laatste groep stuurt nu een kettingbrief rond:

Beste vrienden,
ivm alle nieuwe privacy-instellingen wil ik jullie vragen het volgende te doen:Ga met je muis over mijn naam hierboven en wacht tot er een box verschijnt. Ga naar ‘Geabonneerd’ en haal het vinkje bij ‘reacties en vind-ik-leuks’ weg. Ik vind het fijner als mijn reacties op posts van vrienden niet ‘public’ wordt gemaakt. Wil je ook niet dat al jouw berichten in de rechterbalk tevoorschijn komen, verstuur dit bericht dan ook naar al jouw vrienden
Alvast bedankt!

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat dit de juiste manier om te voorkomen dat zogeheten likes (waarderingen) en comments (reacties) automatisch worden doorgegeven. Er is geen methode om als zender zelf te bepalen of je deze gegevens naar buiten stuurt. [UPDATE van lezer Arnold: deze methode zou wellicht wel werken]. Facebook benadrukt dat de privacy-instellingen zelf niet veranderd zijn, meldt het bedrijf op Facebook Nederland. Maar je wordt wel overstelpt door een lange lijst grotendeels oninteressante gebeurtenissen die je daarvoor niet te zien kreeg. Zoals vaker bij Facebook worden wijzigingen standaardingevoerd en moeten gebruikers van de dienst zelf uitvogelen hoe ze hun ‘oude’ Facebook terugkrijgen.

Verberg die ticker

De ticker roept, net als de gewijzigde presentatie van updates (topnews), vraagtekens op onder de 800 miljoen Facebook gebruikers. De ticker functie is niet uit te schakelen, hooguit met dit trucje te verbergen. Dat kan met bijna elke browser, behalve Internet Explorer. Tenzij je een van deze methodes probeert.

Veiligheidsbedrijf Sophos waarschuwt dat het mogelijk is om via de ticker mee te luisteren met privéconversaties van vrienden. Sophos adviseert  activiteiten niet te delen met ‘vrienden van vrienden’, maar in zo klein mogelijk kring (aanpassen bij Privacyinstellingen, rechtsbovenaan) . En de kettingbrief rond te sturen.

Er zijn ook vragen over de third party cookies waarmee Facebook je surfgedrag ook zou volgen als je uitgelogd bent. Volgens een Facebook-ontwikkelaar zouden deze cookies de gebruiker juist moeten beschermen tegen spammers en hackers. Een manier om third party cookies hoe dan ook te omzeilen: stel je browser zo in dat third party cookies geweigerd worden (te vinden onder de privacyinstellingen). Of gebruik een tweede, aparte browser voor alleen Facebook-activiteiten.

Lees ook ‘Wennen aan het nieuwe gezicht van Facebook‘ uit NRC Handelsblad van dinsdag 27 september. (alleen abonnees)