Voetbalheld EK 1964 overleden

De Spaanse oud-international Jesús ‘Chus’ Pereda is deze week op 73-jarige leeftijd overleden. Dit meldde zijn oude werkgever FC Barcelona gisteren.

Pereda bezorgde het nationale elftal van Spanje in 1964 de Europese voetbaltitel. In de finale maakte hij voor eigen publiek in Madrid tegen de Sovjet-Unie (2-1) een doelpunt treffer en hij gaf een voorzet waaruit werd gescoord.

Pereda speelde in clubverband acht jaar voor FC Barcelona. Hij kwam in die periode tot 316 wedstrijden en 110 doelpunten. Spelers van de Catalaanse club zullen vanavond in de Champions League met rouwbanden om spelen, net als die van Real Madrid gisteravond tegen Ajax.

De vijftienvoudig international Pereda begon zijn loopbaan in 1955 bij Indautxu. Daar speelde hij twee jaar voordat hij drie seizoenen bij Real onder contract kwam te staan. Daarna speelde hij voor Valladolid, Sevilla, Sabadell en Barcelona.

Pereda sloot zijn loopbaan in 1972 op Mallorca af. Hij won behalve de Europese titel eenmaal de Jaarbeursstedenbeker (nu Europa League) en tweemaal de Spaanse beker. (Novum)