Verzoek aan vrienden op Facebook: negeer mij

Een opvallende kettingbrief doet de ronde op sociaal netwerk Facebook: vrienden die elkaar verzoeken om berichten te negeren. Aanleiding is een wijziging die Facebook (ruim 4 miljoen Nederlandse gebruikers) doorvoerde. Een zogeheten ticker toont op een opvallende plek wat vrienden op dat moment aan het doen zijn.

Er is veel kritiek op deze verplichte uitbreiding, van mensen die niet overspoeld wensen te worden door zulke informatie. En van mensen die niet alles willen delen met hun vrienden. Die sturen nu een kettingbrief rond: „In verband met alle nieuwe privacy-instellingen wil ik jullie vragen het volgende te doen. (...) Haal het vinkje bij ‘reacties en vind-ik-leuks’ weg. Ik vind het fijner als mijn reacties op posts van vrienden niet ‘public’ wordt gemaakt.”

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat dit de juiste manier om te voorkomen dat zogeheten likes (waarderingen) en comments (reacties) automatisch worden doorgegeven. Er is geen methode om als zender zelf te bepalen of je deze gegevens naar buiten stuurt.

De ticker roept vraagtekens op onder de 800 miljoen Facebook gebruikers. De functie is niet uit te schakelen, hooguit met een trucje te verbergen. Veiligheidsbedrijf Sophos waarschuwt dat het mogelijk is om via de ticker mee te luisteren met privéconversaties van vrienden. Sophos adviseert activiteiten niet te delen met ‘vrienden van vrienden’, maar in zo klein mogelijk kring. En de kettingbrief rond te sturen.

Meer over privacy op Facebook op nrc.nl/hebben