Uderzo stopt met Asterix en benoemt opvolgers

Uderzo in 2009. Foto Reuters Albert Uderzo, artist of all 33 Asterix adventure series, poses next to a model of Obelix and Idefix in Paris October 8, 2009. The comic strip adventures of Asterix and his friend Obelix appeared for the first time in print in the French comic strip magazine Pilote on October 29, 1959. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE ENTERTAINMENT)
Uderzo in 2009. Foto Reuters Albert Uderzo, artist of all 33 Asterix adventure series, poses next to a model of Obelix and Idefix in Paris October 8, 2009. The comic strip adventures of Asterix and his friend Obelix appeared for the first time in print in the French comic strip magazine Pilote on October 29, 1959. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE ENTERTAINMENT) Reuters

Na 52 jaar werken aan één van de populairste strips ooit was schrijver/tekenaar Albert Uderzo (84) „een beetje moe”, zei hij gisteren. Hij stopt ermee, maar de serie moest behouden blijven, vond hij. Dus is er een opvolger gevonden om Asterix, de dapperste aller Galliërs, ook in de 21ste eeuw ten strijde te laten trekken tegen de Romeinen. Sinds de dood van schrijver René Goscinny in 1977, met wie Uderzo 24 Asterix-verhalen verzon, maakte Uderzo de strip alleen.

Schrijver Jean-Yves Ferri (1959) mag voortaan verder met Asterix. Zijn album De Gaulle à la Plage viel enorm in de smaak bij Uderzo, die wel nog een oogje in het zeil houdt. Frédéric Mébarki gaat de strip tekenen, zijn broer Thierry kleurt in.

Volgend jaar verschijnt nummer 34 van de reeks die in 1959 begon en waarvan 350 miljoen exemplaren zijn verkocht. De titel blijft geheim, maar een ‘Asterix en de Hollanders’ is uitgesloten. Er is al een ‘Asterix en de Belgen’, uit 1979, en volgens Uderzo is dat eer genoeg voor de noorderlingen.

De strips die Uderzo samen met Goscinny maakte zijn klassiekers, vertaald in ruim 100 talen. Fans hadden wel eens kritiek op de tien strips die Uderzo alleen maakte, ze zouden de spannende plots, de fijnzinnige humor en woordspelingen van Goscinny missen. In Het geheime wapen (2005) landen er zelfs bewoners van een andere planeet in Gallië. Ook kreeg Uderzo kritiek op de nevenactiviteiten die hij Asterix gunde, zoals opdraven in een reclame voor een hamburgerketen.