Topgeheim: ufo’s bij Las Vegas

Het gebeurde tijdens een familie-etentje. De hoogbejaarde natuurkundige Edward Lovick boog zich naar Annie Jacobsen, verslaggever van The Los Angeles Times Magazine, en fluisterde haar in het oor: ‘Heb ik even een verhaal voor jou.’

Lovick was vijftig jaar eerder betrokken geweest bij de ontwikkeling van de A-12, een geheim toestel dat de voorloper was van het fameuze Blackbird-spionagevliegtuig. Hij maakte deel uit van een netwerk van wetenschappers, ingenieurs en piloten die werkzaam waren geweest in Area 51, het militaire complex in Nevada waarvan officieel het bestaan ontkend werd. Nu mondjesmaat geheime documenten werden vrijgegeven én nu de betrokkenen van het eerste uur nog in leven waren, werd het tijd een doortimmerde geschiedenis van de geheime basis te schrijven. Lovick zou Jacobsen met zijn voormalige collega’s in contact kunnen brengen.

Dat resultaat, Area 51; An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base, is een boek met twee gezichten. Enerzijds doet Annie Jacobsen wat de ondertitel belooft: inzicht verschaffen in projecten en in de operationele structuur van de basis. Ze sprak niet met de minsten, van kolonel Richard Leghorn, ‘de vader van overhead espionage in vredestijd’, kolonel Harvey Stockman, die als eerste in een U-2 over de Sovjet-Unie vloog, tot kolonel Hugh Slater, die commandant was van de basis. Tegelijk is het een boek met een aantal wilde beweringen die spekkie naar het bekkie zijn van conspiracy nuts, een groep die zich het ontoegankelijke stuk woestenij sowieso al had toegeëigend.[..]

Dat Area 51 is uitgegroeid tot een vermeend epicentrum van UFO-activiteit heeft alles te maken met de extreme geheimzinnigheid die door de overheid betracht wordt, en de eigenaardige toestellen die zo nu en dan boven de woestenij kunnen worden waargenomen. Hier werden in de jaren tachtig en negentig de F117-Nighthawk en de drones getest. Bovendien werkt men er aan programma’s die nooit zullen uitmonden in operationele toestellen.

U kunt het volledige artikel hier lezen.