Timmermans in NRC: links moet vaart maken met politieke samenwerking

Den Haag : 29 juni 2011 PvdA-kamerlid Frans Timmermans. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 29 juni 2011 PvdA-kamerlid Frans Timmermans. foto © Roel Rozenburg PvdA-kamerlid Frans Timmermans is teleurgesteld over de resultaten die zijn partij heeft geboekt met GroenLinks. Foto NRC / Roel Rozenburg

Linkse partijen moeten vaart maken met hun plannen voor politieke samenwerking. De huidige politieke situatie vraagt daarom. Want niet alleen “rabiaat rechts” eet momenteel het politieke midden leeg, ook “verdeeld links” doet dat. Samenwerking kan dat stoppen. Dit schrijft PvdA-Kamerlid en oud-staatssecretaris Frans Timmermans vandaag in een column in NRC Handelsblad. Hij is teleurgesteld, met name in GroenLinks en zijn eigen partij, dat die niet al eerder tot resultaten zijn gekomen.

Hervormingsbereidheid moet het uitgangspunt zijn van de politieke samenwerking. Net als de gerichtheid op het politieke midden. Toch ziet Timmermans ook aanknopingspunten om met de SP te praten, een partij die zich nadrukkelijk links van het politieke midden positioneert.

Timmermans ziet verschillende redenen voor het onvermogen van linkse partijen, tot nog toe, om “een gemeenschappelijke vuist” te maken. Inhoudelijke, zoals “de valse tegenstelling tussen individualisme en collectiviteit”. Maar ook electorale. Omdat verschuivingen in de kiezersgunst plaatsvinden tussen partijen die dicht bij elkaar staan, zijn de linkse partijen concurrenten van elkaar. Resultaat is “soms” dat partijen op links “meer naar elkaar zitten te loeren dan naar hun inhoudelijke tegenstanders”.

Vandaag bekritiseerden de PvdA-afdelingen in zes grote steden de koers van hun partij. Verenigd in de groep Linkse vernieuwing roepen de afdelingen op tot partijvernieuwing en discussie over de koers.

Lees de column van Frans Timmermans vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.