Te dom, te gemakkelijk

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Nog geen half jaar gelden complimenteerde ik in deze rubriek RTL 5 met zijn winterprogrammering. De programma’s waren vernieuwend, gedurfd en jong. Een programma als Echte meisjes in de jungle was weliswaar niet enorm intelligent, maar wel ongelooflijk grappig en ontspannend om naar te kijken.

Helaas, succes is eindig. RTL 5 heeft zijn succesformule verpest door de prettige hoeveelheid ‘simpel’ amusement te verheffen tot hun ‘profiel’. Het ging eigenlijk al mis toen we moesten kijken naar oksellikkende mensen in The pain game, maar in het nieuwe seizoen is de beer iedere avond los. Het pijnlijkste voorbeeld is het nieuwe programma De villa. Een aantal door het leven teleurgestelde jongeren worden in een villa gezet: van criminelen die nog voor het moment van uitzenden zijn opgepakt (echt waar) tot geloofsfanatici. Vooraf heeft de computer koppels gemaakt tussen de kandidaten; de commentator spreekt van ‘wetenschap’. Vervolgens mogen we 45 minuten raden wie zich uiteindelijk aan wie vergrijpt. Het is een slechte kopie van Oh Oh Cherso, maar dan nog iets dommer.

RTL 5 heeft meer: rappende poldergangsters die – soms met zachte g – naar Amerika reizen om weerloze artiesten te terroriseren, magere meisjes die zich door de volslanke Bastiaan van Schaik laten wijsmaken dat ze „echt te dik” zijn. RTL 5 heeft de potentie om dé jongerenzender te worden en Nederland 3 te verslaan. Maar dan moeten ze wel inzetten op vernieuwend, gedurfd en écht jong!

Funs Elbersen