Straf: 1 jaar verplicht naar de kerk

Naar de gevangenis of naar de kerk. Voor die keus kunnen wetsovertreders in de Amerikaanse staat Alabama komen te staan. De politierechter in de stad Bay Minette heeft de bevoegdheid gekregen iemand die een licht vergrijp heeft begaan te veroordelen tot celstraf óf een jaar lang verplichte kerkgang in een kerk naar keuze.

De veroordeelde moet zich dan elke zondag melden bij de dienstdoende predikant en een door hem of haar getekende verklaring bij het politiebureau inleveren. Na een jaar kerkgang wordt de opgelegde straf kwijtgescholden. „Voor mij zou het een makkelijke keus zijn”, zei het hoofd van de lokale politie Mike Rowland voor de televisie. „Als ik mocht kiezen tussen naar de gevangenis, een stevige boete of naar de kerk, dan koos ik de kerk.” Voor de overheid is verplichte kerkgang een welkom alternatief, want gevangenissen zitten overvol. In totaal doen 56 kerken in Bay Minette mee.

Burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union heeft protest aangetekend, omdat de maatregel in strijd zou zijn met de Grondwet. Directeur Olivia Turner van de afdeling Alabama zei dat de keus tussen kerk of cel geen keus is. De staat mag burgers niet dwingen naar de kerk te gaan. Inmiddels hebben ook joodse en moslimorganisaties hun ongenoegen geventileerd. Zij zijn buiten de regeling gelaten. (AP)