Stevens is Duitser dan de Duitsers

Huub Stevens maakt morgen in de Europa League tegen Maccabi Haifa zijn rentree als trainer van Schalke 04. „In Nederland zien ze me niet meer terug als trainer.”

New head coach of Bundesliga soccer club FC Schalke 04 Huub Stevens from the Netherlands smiles during a press conference in Gelsenkirchen, Germany, Tuesday, Sept. 27, 2011. Stevens follows former head coach Ralf Rangnick, who resigned last week because of suffering a burnout syndrome. Stevens, 57, previously coached Schalke from 1996 to 2002, becoming the club's longest-serving coach. He led the club to the UEFA Cup title in 1997, the German Cup in 2001 and 2002, and came agonizingly close to winning the league in 2001 when Bayern Munich snatched the title. (AP Photo/Martin Meissner)
New head coach of Bundesliga soccer club FC Schalke 04 Huub Stevens from the Netherlands smiles during a press conference in Gelsenkirchen, Germany, Tuesday, Sept. 27, 2011. Stevens follows former head coach Ralf Rangnick, who resigned last week because of suffering a burnout syndrome. Stevens, 57, previously coached Schalke from 1996 to 2002, becoming the club's longest-serving coach. He led the club to the UEFA Cup title in 1997, the German Cup in 2001 and 2002, and came agonizingly close to winning the league in 2001 when Bayern Munich snatched the title. (AP Photo/Martin Meissner) AP

„De Bundesliga past bij de werkwijze van Huub Stevens.” De woorden komen uit de mond van de trainer zelf als hij deze dinsdagmiddag wordt gepresenteerd als coach van Schalke 04. De 57-jarige Nederlander wordt in Gelsenkirchen als een verloren zoon ontvangen. „Das neue Schalke ist das alte”, luidt de kop boven het commentaar in de regionale krant Der Westen.

De gedachten gaan automatisch terug naar de periode van 1996 tot 2002 toen Stevens met Die Königsblauen zijn internationale doorbraak kende. „Voordat ik destijds hier kwam was ik een nobody”, stelt de oud-international. „Einmal Schalker, immer Schalker. Deze club is heel bijzonder.”

Stevens geniet zichtbaar van zijn terugkeer in Duistland. Met een grijns op zijn gezicht neemt hij plaats in de perszaal van de Veltins Arena naast algemeen-directeur Horst Heldt. Stevens draagt slippers waar met viltstift in allerijl de initialen HS op zijn geschreven. „Ik heb vandaag veel oude bekenden gezien”, zegt hij. „En ik herken ook velen onder jullie journalisten.” En dan met zijn typische bulderende lach: „Al hebben sommigen van jullie dan wel wat grijzer of minder haar dan negen jaar geleden.” De journalisten lachen met hem mee.

De presentatie is amper een paar minuten bezig als het gezicht van Stevens betrekt. Een verslaggever van de NOS dringt aan op een antwoord in het Nederlands. Stevens schudt meewarig het hoofd en legt in het Duits uit dat hij aan dit „onbeleefde verzoek” niet zal meewerken. „Iedereen spreekt hier Duits, dus ik ook.” Stevens is op zo’n moment nog Duitser dan de Duitsers. „Deze competitie en deze entourage passen bij mij”, legt hij even later voor de lege tribunes alsnog in het Nederlands uit. „Maar ik blijf natuurlijk Nederlander. Daar loop ik niet voor weg.”

Stevens in Duitsland of Stevens in Nederland, het is een wereld van verschil. Hij weet sinds januari 2009 dat zijn toekomst als trainer in elk geval niet in Nederland ligt. Hij heeft dan gedesillusioneerd afscheid genomen van zijn jeugdliefde PSV. Wat voor hem een droombaan had moeten zijn, loopt uit op een mislukking. Stevens voelt zich onbegrepen en vertrekt een paar maanden later naar Red Bull Salzburg. „In Nederland zien ze me niet meer terug als trainer”, zegt hij nu.

Youri Mulder, die als spits van Schalke 04 jarenlang met Stevens werkte, ziet het verschil tussen Duitsland en Nederland vooral als „een gevoelskwestie”. „Stevens heeft als trainer in Duitsland heel veel bereikt”, zegt Mulder. „Daardoor heeft hij een bepaalde standing gekregen in de Bundesliga. Er is daardoor meer respect voor hem in Duitsland dan in Nederland. En misschien is dat juist door de manier waarop hij werkt erg belangrijk voor hem.”

Orde, discipline, saamhorigheid en hard werken zijn de sleutelbegrippen van Stevens’ werkmethode. De Limburgse mijnwerkerszoon maakt voor niemand onderscheid. Als trainer leeft hij mee met de emoties van de fans. „Dat kan hier. Dat maakt deze club zo speciaal”, legt Stevens uit. Zo nodig dondert zijn stem over het trainingsveld, gaat hij bekvechtend de discussie aan met de scheidsrechter of dolt hij schaterlachend met supporters. Stevens is door fans van volksclub Schalke 04 uitgeroepen tot voetbaltrainer van de (vorige) eeuw.

De supporters zijn in het algemeen positief over de terugkeer van Der harte Hund. „Stevens wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn verleden”, stelt de Nederlandse Schalke-fan Arnoud Kruithof. „De mensen zijn niet vergeten dat hij de UEFA Cup en twee bekers heeft gewonnen. Stevens komt in Duitsland veel beter tot zijn recht dan in Nederland omdat hij als trainer bij Schalke 04 gewoon de baas is. De spelers hebben behoefte aan een sterke man.”

Stevens is een totaal ander type dan de met een burn-out teruggetreden Ralf Rangnick. Algemeen-directeur Heldt stelt dat de club „de snelste en de beste oplossing” heeft gekozen. „We wilden niet experimenteren met de trainer. Huub komt thuis en het heilige vuur brandt nog in hem. We hebben gezien dat andere clubs met ervaren trainers succes hebben. Met Stevens kiezen we voor stabiliteit en zekerheid.”

Stevens is blij dat hij na zijn ontslag bij Salzburg weer aan de slag kan. Deze zomer werd hij in verband gebracht met Feyenoord, maar de Rotterdamse club koos voor Ronald Koeman. Volgens zijn manager Kees Ploegsma was een terugkeer naar de eredivisie nooit een optie voor Stevens. „Nee, dat is ook wel begrijpelijk na wat hij heeft meegemaakt bij PSV. Het begon wel te kriebelen. Schalke kwam precies op tijd.”

Stevens maakt morgen tegen Maccabi Haifa in de Europa League zijn rentree op de bank in het stadion van Schalke. „Terugblikken is leuk, maar vanaf nu telt het verleden niet meer. Het zou mooi zijn als er nieuwe successen in het verschiet liggen.”