Rassenrellen in Bulgarije

In veertien Bulgaarse steden zijn gisteren voor de derde achtereenvolgende dag racistische rellen geweest, gericht tegen Roma en tegen de Turkse minderheid. Voor vrijdag heeft president Parvanov de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen om te overleggen over de toegenomen etnische spanningen.

De onrust volgt op een verkeersongeluk afgelopen vrijdagavond in Katunitsa, een stadje waar de Roma-patriarch Kiril Rachkov de dienst uitmaakt. Een jonge Bulgaarse man die in onmin leefde met de Rachkovs, overleed na te zijn aangereden door een minibusje waarin familie van Rachkov zat.

Dit leidde tot lokale demonstraties tegen de „straffeloosheid van de Rachkovs”, die in verschillende misdaadzaken worden verdacht. Hierbij kwam een jongen van zestien om. Zaterdag kwamen extreem-rechtse voetbalsupporters uit het nabijgelegen Plovdiv mee demonstreren, waarbij huizen van de familie Rachkov in brand werden gestoken. Later het weekeinde sloegen de protesten over naar andere steden, mede door toedoen van radicaal-nationalistische partijen als Ataka.

In wijken van Plovdiv waar veel Roma wonen, was de situatie de afgelopen dagen gespannen. De rellen worden ook gezien als een protest tegen de straffeloosheid waarmee machtige mensen hun gang kunnen gaan in Bulgarije.

Op 23 oktober zijn er presidentsverkiezingen en worden er ook nieuwe gemeenteraden gekozen. (AFP)