PvdA’ers in opstand tegen koers van eigen partij

PvdA-fractieleider Job Cohen leest in zijn werkkamer de uitgelekte miljoenennota 2012 door. Partijgenoten in zes grote steden hebben forse kritiek op de koers van de PvdA.
PvdA-fractieleider Job Cohen leest in zijn werkkamer de uitgelekte miljoenennota 2012 door. Partijgenoten in zes grote steden hebben forse kritiek op de koers van de PvdA. Foto NRC / Roel Rozenburg

De PvdA is stil, gezapig en heeft geen weerwoord op de plannen van dit kabinet. Zo kwalificeren PvdA-afdelingen in zes grote steden de koers van hun partij. Ze willen actievoeren door in november congressen te organiseren.

Dat schrijft het AD vanmorgen.

“Juist nu ons land op een kruispunt staat, kan links het zich niet permitteren om afwachtend of onvoldoende origineel te zijn,” zegt Michiel Emmelkamp, coördinator van de groep Linkse Vernieuwing. In een gemeenschappelijke verklaring schrijven de zes afdelingen:

“De komende jaren worden ingrijpende besluiten genomen over bezuinigingen, onze economie, de Europese Unie en de integratie, en juist daarom is er grote maatschappelijke behoefte aan een modern en sterk progressief alternatief.”

De actiegroep, een initiatief van PvdA-bestuurders in Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht, Enschede en Utrecht, richt zijn pijlen niet op partijleider Job Cohen of de Tweede Kamerfractie. “We willen wegblijven van de waan van de dag”, aldus Emmelkamp. Op de congressen in november moeten ontevreden PvdA-leden kunnen aangeven wat er moet veranderen binnen de partij.

Cohen wilde gisteren niet reageren tegenover de krant. Een woordvoerder van de partij zei op de hoogte te zijn van het initiatief en de plannen te steunen. “Signalen dat de partij een te slappe koers vaart, hebben ons daarbij nog niet bereikt,” werd daaraan toegevoegd.