Prijs zilver daalt met 20 procent

De prijs van zilver is de afgelopen vierentwintig uur met ruim 20 procent gedaald naar 31 dollar (22,70 euro) voor een troy ounce (ruim 31 gram).

Het is de tweede prijscorrectie binnen een half jaar. Eind april daalde de prijs met ruim 30 procent naar 34,90 dollar. Daarna liep de prijs weer op tot ruim 43 dollar. Goud en zilver (poor man’s gold) hebben het sinds begin dit jaar bijzonder goed gedaan als vluchthavens voor beleggers. De ‘vaste waarden’ trokken beleggers aan die bevreesd zijn voor een oplopende inflatie, als gevolg van de geldcreatie door de centrale banken. Door de economische crisis steeg de prijs tot 48,44 dollar eind april.

Maar nu begint de schrik voor een ander economisch scenario te overheersen: een recessie, al dan niet gekoppeld aan deflatie. In dat scenario worden goud en zilver minder interessant en kiezen beleggers eerder voor cash.