Prijs van huis daalt minder in grote stad

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in Nederland de afgelopen drie jaar 8,5 procent gedaald.

De huizenprijzen in de vier grote steden zijn sinds 2008 minder snel gedaald dan in de rest van Nederland. In Utrecht daalde de marktwaarde van koopwoningen het minst (2 procent) van de grote vier, in Rotterdam is de daling 6 procent en in zowel Amsterdam als Den Haag7 procent. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in Nederland de afgelopen drie jaar 8,5 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd.

In de meeste steden met meer dan 100.000 inwoners daalden de huizenprijzen sinds 2008 minder dan gemiddeld. In acht van deze steden was de prijsdaling groter dan 8,5 procent. Uitschieter is Ede (108.000 inwoners) waar de marktwaarde is gezakt met 19 procent. Ook in Eindhoven, de vijfde stad van Nederland, was de daling met 13 procent groot.

Het CBS noemt de „beperkte daling” van 7 procent in Amsterdam „opvallend”. Doorgaans reageert de koopwoningmarkt in de hoofdstad sterker dan gemiddeld op periodes van laagconjunctuur of hoogconjunctuur.

Hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht vindt de daling van de marktwaarde niet zorgelijk. Eichholtz vreest eerder dat koophuizen in met name het noorden van de Randstad „onbetaalbaar” worden als de economie aantrekt en er woningnood ontstaat.

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars komt volgende week met nieuwe kwartaalcijfers. (NRC)