Op missie in Afghanistan en op de fiets voor het vaderland – 150.000 oude militaire foto’s toegankelijk

Schaatsende militairen van het 21ste Regiment Infanterie bij Leusden, 1940.
Schaatsende militairen van het 21ste Regiment Infanterie bij Leusden, 1940.

Wat meteen opvalt, naast de weelderige gezichtsbeharing, zijn de buikjes onder sommige uniformjassen. Het is 1890 en er heerst al twintig jaar vrede in West-Europa. Niet alle mannen van het 3de Regiment Vestingartillerie lijken hun ochtendgymnastiek nog even serieus te nemen. Soldaten en officieren kijken ontspannen in de lens van de fotograaf die hun eenheid komt vereeuwigen. Het leven is goed op de legerplaats Oldebroek.

De foto van de bourgondisch ogende kanonniers komt uit een collectie van ruim 150.000 militair-historische foto’s die deze week voor het publiek toegankelijk is gemaakt door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Iedereen kan nu op internet de databank (nimh-beeldbank.defensie.nl) doorzoeken en de foto’s bekijken en bestellen.

Alle fraaie en minder fraaie episodes uit ruim honderd jaar geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht passeren de revue. Er is bijvoorbeeld een uitgebreide fotoserie van de bomschade op het pantserschip De Zeven Provinciën. De bemanning sloeg in februari 1933 aan het muiten en was met een luchtbombardement tot de orde geroepen. Daarbij vielen 23 doden.

Ook opvallend is een vroege foto van Raymond Westerling. Stoottroepen van het Commando-Limburg krijgen in 1944 onderricht van hem in het ongewapend gevecht. Westerling zou uitgroeien tot een zeer controversiële figuur wegens zijn gewelddadige optreden tijdens de politionele acties en de coup tegen de Indonesische regering die hij pleegde in 1950.

En natuurlijk zijn er ook veel ‘typisch Hollandse’ beelden: soldaten op de schaats en op de fiets, vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

De meest recente foto’s zijn van de missie in Afghanistan. Er is in ruim een eeuw veel veranderd in het Nederlandse leger, zo valt te zien. Op geen van de foto’s is een officier met een buikje te bekennen.