Onvrede van PvdA'ers nu ook online

Actieve PvdA’ers komen in opstand tegen het „slome profiel” van hun partij. „We moeten onze ideeën moderniseren.”

Wat doe je als PvdA-lid, dezer dagen? De partij staat laag in de peilingen, de leider is de favoriete schietschijf van rechts en een satirisch knip-en-plakfilmpje dat Cohens ernstige toon ridiculiseert is de afgelopen dagen al meer dan honderdduizend keer bekeken.

In het filmpje loopt Cohen verslagen terug naar zijn Kamerbankje. Collega’s lachen hem uit. Het filmpje werkt op de lachspieren omdat het een geslaagde uitvergroting van de werkelijkheid is.

Die werkelijkheid is hard te verdragen voor actieve PvdA-leden; lijdzaam toezien is geen optie als politiek het dagelijks leven beheerst. En dus lanceren afdelingsvoorzitters in zes grote steden vandaag een initiatief – zelf spreken ze van „een traject”– dat nieuwe energie en ideeën moet genereren voor „de Nederlandse progressieve beweging”.

Michiel Emmelkamp, coördinator van het initiatief, zegt dat hij overal een behoefte waarneemt aan nieuw links elan, maar dat de politieke vertaling daarvan tekortschiet. „En dat kunnen we ons niet veroorloven in een tijd waarin het kabinet kiest voor neoliberale maatregelen en een populistische oriëntatie. Het is tijd voor een knuppel in het hoenderhok.”

Alard Beck, afdelingsvoorzitter in Nijmegen, spreekt van een „opstand”. Beck: „Niet zozeer tegen de partij en zeker niet tegen personen, of de partijleider. Maar wel tegen het slome profiel van onze partij.”

De actie bestaat uit enkele „grote congressen” op 5 november. In aanloop daarnaar kan iedereen die dat wil, meediscussiëren via een website: linksevernieuwing.nl.

Saillant is dat ook CDA-leden op dezelfde wijze discussiëren over de vernieuwing van hun partij. Ook zij hebben een website: christendemocraat.nl.

De onderwerpen waar de PvdA’ers over spreken variëren van modernisering van onderwijs tot „ontmanteling” van de euro. Maar ook: „Doet links genoeg om de ‘boel bij elkaar’ te brengen en de samenleving prettig te houden?” Het partijbestuur is al langer op de hoogte van de actie. Beck: „Daarover geen klachten: ze moedigen ons zelfs aan.”

De initiatiefnemers richten zich nadrukkelijk op „alle links georiënteerde burgers”. Sinds de Tweede Wereldoorlog, zeggen Beck en Emmelkamp, is de PvdA „het belangrijkste vehikel van de progressieve beweging”.

Maar, zo zeggen ze ook, om die beweging weer politiek vorm te geven, zullen linkse partijen meer moeten samenwerken.