Obama: Europa heeft niet effectief op bankencrisis gereageerd

Obama vandaag tijdens een toespraak op de Benjamin Banneker Academic High School in Washington. Foto AP / Susan Walsh

De Europese landen hebben de afgelopen jaren niet genoeg gedaan tegen de zwakke plekken in hun banksystemen. Daar ondervindt de wereldeconomie nu de gevolgen van, zei Obama vanavond.

De Amerikaanse president zei op een persconferentie dat Europa “niet zo effectief als nodig” was hebben gereageerd op de problemen van de laatste jaren in de Europese financiële en bancaire sector. Omdat de financiële toestand van veel Europese landen daarom nu niet goed is, wordt het herstel van de Amerikaanse economie vertraagd, aldus Obama.

Merkel: mogelijk opnieuw onderhandelen over tweede noodlening Griekenland

Merkel liet eerder vandaag doorschemeren dat er mogelijk opnieuw moet worden onderhandeld over de tweede noodlening voor Griekenland. De Duitse bondskanselier sloot niet uit dat de voorwaarden voor de lening van 109 miljard euro worden aangepast. Volgens haar moet hierover een besluit worden genomen op basis van de beoordeling van de inspecteurs die onderzoeken hoe Athene vordert met het invoeren van bezuinigingsmaatregelen:

“We moeten nu dus afwachten wat de bevindingen zijn van de trojka en wat die ons vertelt: moeten we opnieuw onderhandelen of is het niet nodig om opnieuw te onderhandelen?”

De bondskanselier voegde daaraan toe dat ze “de uitslag niet kan voorspellen”.

Griekenland werd vorig jaar gered van een bankroet met een noodlening van 110 miljard euro. Aan de tweede noodlening wordt een vrijwillige bijdrage geleverd door private obligatiehouders. Zij zijn bereid een verlies van twintig procent op Griekse obligaties te nemen. Veel economen en analisten houden echter vol dat de Griekse schuldenlast met vijftig procent moet worden verminderd als het land een kans wil maken te herstellen van de crisis. Nederland en Duitsland zijn van mening dat de private sector een groter verlies moet nemen.