Nominaties voor Gouden Kalveren naar publieksfilms

Publieksfilm De bende van Oss en Brownian Movement zijn koplopers met elk zes nominaties voor de Gouden Kalveren. Voor de belangrijkste categorieën beste film en beste regie werden twee kunstfilms genomineerd: Brownian Movement en Black Butterflies (vier nominaties).

Voor beste film is ook de roadmovie Rabat (drie nominaties) nog in de race, de categorie beste regie is dit jaar een vrouwelijk onderonsje: Paula van Oest (Black Butterflies) versus Nanouk Leopold (Brownian Movement) en Will Koopman (Gooische Vrouwen).

Verliezers in de categorie kunstfilms lijkt Code Blue met drie ‘technische’ nominaties (geluid, camera, montage) – met debuutfilm Nothing Personal won regisseur Urszula Antoniak Gouden Kalveren voor beste regie en film in 2009. Bij de publieksfilms zijn naast De bende van Oss vooral Gooische Vrouwen en Sonny Boy in trek, beide met drie nominaties.

Juryvoorzitter Laetitia Griffith en jurylid Mike van Diem maakten gisteravond in Utrecht de nominaties bekend. Van Diem benadrukte dat deze jury geen voorkeur voor genres heeft, geen kwetsbare film zal steunen, noch een filmpolitiek statement wil maken.

Als beste actrice neemt Gaite Jansen (in dovenfilm 170Hz) het op tegen Carice van Houten (Black Butterflies) en Ricky Koole (Sonny Boy) – verassend is de afwezigheid van Sylvia Hoeks in De Bende van Oss. Hoeks’ tegenspeler Frank Lammers werd wel genomineerd voor een relatief kleine, maar pregnante rol van corrupte verzekeringsagent Harry den Brock in De Bende van Oss. Hij neemt het op tegen Joris Smit (autist in Lotus) en Nasrdin Dchar (Rabat). Het gaat overwegend om hoofdrollen die je net zo goed bijrollen kunt noemen: de Nederlandse filmindustrie is opvallend zuinig met grote mannenrollen.

Voor het beste scenario neemt De Bende van Oss het op tegen Brownian Movement en Rabat. Regisseur André van Duren zei na afloop op twee Gouden Kalveren te hopen. „Dat is zo’n beetje normaal met zes nominaties.”

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt.