Nicotineuze kinderen van koning Alcohol

Een meerderheid van de Nederlanders wil dat rokers en drinkers een hogere zorgpremie moeten betalen.

Maar gaat die maatregel wel ver genoeg?

Illustratie Merlijn Draisma
Illustratie Merlijn Draisma

Waarde landgenoten! Onze prachtige Nederlandse samenleving wordt bijeengehouden door het basisprincipe der solidariteit. We werken ons allemaal in het zweet om een beetje een puik salaris bij elkaar te sprokkelen, en daarvan staan we een riant deel af aan de schatkist. Daarbovenop dragen wij zorgpremie af, om de zieken in ons land van een deugdzame behandeling te verzekeren.

Natuurlijk, u weet net als ik, dat wij daarbij in de eerste plaats onszelf in gedachten hebben. Wat als u morgen onverhoopt een ongeluk krijgt? De gewone man kan de ziektekosten die zulks met zich meebrengt niet ophoesten.

Er zijn echter types, we zouden ook van kakkerlakken kunnen spreken, die dit systeem proberen uit te hollen met hun walgelijke gedrag. Het zijn de nicotineuze nietsnutten, de kinderen van koning Alcohol, en als u het mij vraagt ook de vele vetzuchtige varkens die ons land rijk is. Laffe, karakterloze creaturen zijn het, die op eigen houtje en uit vrije wil hebben gekozen voor een levensstijl die u en ik verafschuwen.

Iedereen kent de gevaren van roken, drinken, te veel eten. Ook deze figuren zijn van kindsbeen af gewaarschuwd voor de risico’s, en toch kozen ze voor hun onwelriekende en afstotelijke liefhebberijen.

En waarom? Omdat ze zwak zijn. Hoort u het gekerm niet? „Ik wil er zo graag vanaf”, horen wij hen jammeren, „maar het is zo zwaa-haar!” Laaghartig junkiegedrag. Als je zegt: „Ga dan in therapie!”, dan geven ze niet thuis. Dan klagen ze bijvoorbeeld dat antirookmiddelen en –behandelingen niet meer in het ziektekostenpakket zitten.

En daaruit blijkt wel, waarde vrienden, dat deze profiteurs er geen cent voor over hebben om van hun zelfverkozen verslavingen af te komen. Dat de rest van de samenleving moet kromliggen voor hun aandoeningen, dat kan ze niets schelen. En aandoeningen hebben ze! Longemfyseem, hart- en vaatziekten, levercirrose, slokdarmkanker, longkanker, keelkanker, Korsakov… Miljoenen, miljoenen en nog eens miljoenen verspillen wij jaarlijks aan die onbeheerste veelverbruikers.

O, en ik ken hun argumentjes wel, hoor. Er zit toch accijns op alcohol en tabak? En is het niet zo dat mensen die af en toe een genotsmiddeltje nuttigen, ontspannener in het leven staan en zodoende wellicht betere arbeidsprestaties leveren?

Arbeidsprestaties, laat me niet lachen! Niet voor niets tref je rokers en drinkers vooral in kunstenaarskringen aan. Ter lering en vermaak zou u eens een artiestenfoyer van een schouwburg of een opening van een tentoonstelling in een galerie moeten bezoeken. Als u het rookgordijn bij de ingang heeft overleefd (waar ze zwerverachtig gebocheld in kringetjes staan, de tabaksslaven), treft u binnen een Sodom en Gomorra aan van starnakele acteurs, heroïnespuitende popsterren en cokesnuivende schilders. En waar betalen ze dat van? Juist. Van de subsidies die van uw en mijn belastinggeld worden uitgekeerd aan dat tuig. En dan nog klagen ook als het wat minder wordt!

Onderzoek van het CBS heeft deze week laten zien dat bij het merendeel van de Nederlanders de maat vol is: wij willen hogere zorgpremies voor individuen die willens en wetens hun gezondheid verkwanselen.

Ik zou zelfs een stapje verder willen gaan: laat deze verkankeraars van ons zorgstelsel voor álle kosten opdraaien, als een gebaar naar ons, de gezonde, onbenevelde, hardwerkende burgers van Nederland. Ziekte voor de zieken, gezondheid voor de gezonden! Ik dank u.

Jamal Ouariachi is schrijver, drinker en roker.