Musea Rotterdam overwegen fusie

Het Museum Rotterdam en het Maritiem Museum onderzoeken de mogelijkheid om te fuseren. Dat bevestigt Paul van de Laar, directeur collecties van het Museum Rotterdam. Hij zegt: „Dit vloeit voort uit de plannen van de stad om fors op kunst te bezuinigen. Wij onderzoeken nu hoe het erfgoed in Rotterdam het best geborgd kan worden.”

Een externe onderzoeker heeft de opdracht gekregen drie scenario’s uit te werken: zelfstandig doorgaan van de twee musea in sterk afgeslankte vorm; een gedeeltelijke fusie, op gebieden als collectie, directie, educatie en marketing; en volledige fusie. In dat laatste geval worden beide musea gevestigd in het gebouw aan de Leuvehaven waar nu het Maritiem Museum zit. Binnen een maand moet de onderzoeker verslag uitbrengen.

„Beide directies hopen natuurlijk dat het onderzoek concludeert dat we best zelfstandig kunnen doorgaan”, zegt Van de Laar. „We zijn heel verschillend. Het Maritiem Museum richt zich op heel Nederland en heeft een internationale collectie, wij zijn een echt stadsmuseum. Maar als er uitkomt dat het voor de stad het beste is dat we samengaan op inhoudelijke gronden, dan zullen we dat accepteren.”

Van de Laar wijst erop dat er tot voor kort nog plannen waren om het Museum Rotterdam te vestigen in een nieuw, door Rem Koolhaas te ontwerpen gebouw achter de Coolsingel. „Dat we moeten bezuinigen begrijpen we, maar alles wat je nu wegbezuinigt krijg je maar met moeite weer terug. Zeker een stad als Rotterdam heeft cultuur hard nodig.”

Hoe groot de bezuiniging is die beide musea opgelegd krijgen, is nog niet duidelijk. Van de Laar rekent op 20 procent van het budget. Rotterdam trekt vanaf 2012 jaarlijks 76 miljoen euro uit voor kunst: 14 miljoen minder dan nu. Wethouder Antoinette Laan (VVD) streeft naar meer samenwerking tussen instellingen. Ze wil dat de dansgroepen Scapino Ballet, Conny Janssen Danst en Dance Works opgaan in één instelling.