Moslimbroederschap dreigt met boycot Egyptische verkiezingen

Egyptische moslimfundamentalisten bij een demonstratie op het Tahrirplein op 29 juli dit jaar. Foto AFP

De fundamentalistische Moslimbroederschap dreigt met een boycot van de parlementsverkiezingen in november als de Egyptische verkiezingswet niet wordt gewijzigd. Dat heeft de beweging vanavond in een verklaring laten weten.

Persbureau Reuters meldt dat het om een gezamenlijke verklaring van de Moslimbroederschap en andere partijen gaat. Meerdere Egyptische partijen hadden zich de laatste dagen al uitgesproken tegen de nieuwe verkiezingswet, die tweederde van de zetels in het parlement toebedeelt aan partijen en eenderde aan individuele kandidaten. Een leider van een jeugdgroep, Mustafa Shawki, zei hierover eerder tegen Reuters:

“Het nieuwe parlement zal de werkelijke geest van de revolutie niet weerspiegelen. Het zal de militaire raad ruimte verschaffen om op de achtergrond van het politieke toneel aanwezig te blijven.”

De Egyptische verkiezingen staan voor 21 november op de agenda. Dan wordt het lagerhuis van het nieuwe parlement gekozen. Op 22 januari stemmen de Egyptenaren vervolgens voor een nieuw hogerhuis. De parlementsverkiezingen van november zijn de eerste verkiezingen in Egypte sinds de val van Mubarak.

De Moslimbroederschap wordt gezien als de best georganiseerde oppositiebeweging van Egypte. Onder de decennialange heerschappij van Mubarak was de beweging bij wet verboden en werden aanhangers van de fundamentalistische partij streng vervolgd. De islamisten hebben steeds gezegd te streven naar een democratische rechtsstaat in het nieuwe Egypte, hoewel sceptici vrezen dat de Moslimbroeders van Egypte een islamitische staat willen maken.