Minstens zes doden in vluchtelingenkraakpand Parijs

Ten minste zes mensen zijn vanochtend omgekomen bij een brand in een door Libische en Tunesische vluchtelingen gekraakt gebouw in Pantin, een van de buitenwijken van Parijs.

Dat hebben lokale autoriteiten laten weten, meldt persbureau AFP. Vier slachtoffers zouden levend verbrand zijn en twee gestikt door de rook. Ongeveer dertig Tunesische en Libische immigranten hadden hun intrek genomen in het gebouw dat binnenkort gesloopt zou worden. Een aangrenzend gebouw raakte beschadigd door de brand.

De oorzaak van de brand is mogelijk een smeulende kaars geweest, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant die ter plekke was. Op dit moment zijn brandweerlieden nog steeds op zoek naar mogelijke slachtoffers onder het puin.


Grotere kaart weergeven

In 2005 kwamen ook zeventien mensen om het leven, waaronder veertien kinderen, bij een brand in een vervallen gebouw in het zuiden van Parijs. Volgens een rapport van het Instituut voor Ontwikkeling en Planning uit 2007 zijn mogelijk 174.600 woningen in de regio Ile-de-France, waaronder 166.000 in Parijs onbewoonbaar en zeer gevaarlijk.

Na de val van de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali begin dit jaar ontvluchtten meer dan twintigduizend Tunesiërs het land. Duizenden van hen kwamen terecht in Frankrijk. Het land handhaaft een streng beleid tegen Tunesische migranten en al meer dan 3.600 zijn teruggestuurd naar Tunesië of Italië, waar zij Europa binnenkwamen. Enkele honderden leven nog in Parijs onder erbarmelijke omstandigheden.