‘Michael Jackson verantwoordelijk voor eigen dood’

Caption: Prosecution exhibit is projected on the screen that shows the body of Michael Jackson during the Conrad Murray involuntary manslaughter trial at Superior Court, Tuesday, Sept. 27, 2011 in Los Angeles. Murray has pleaded not guilty and faces four years in prison and the loss of his medical license if convicted of involuntary manslaughter in Michael Jackson's death. (AP Photo/Pool)
Caption: Prosecution exhibit is projected on the screen that shows the body of Michael Jackson during the Conrad Murray involuntary manslaughter trial at Superior Court, Tuesday, Sept. 27, 2011 in Los Angeles. Murray has pleaded not guilty and faces four years in prison and the loss of his medical license if convicted of involuntary manslaughter in Michael Jackson's death. (AP Photo/Pool) Beelden van een overleden Michael Jackson werden vannacht vertoond tijdens de eerste zitting bij de rechtszaak tegen zijn lijfarts Conrad Murray. Foto AP

Michael Jackson veroorzaakte zijn eigen dood door eigenhandig een overdosis te nemen van een zwaar verdovend middel.

Dat heeft de verdediging van de lijfarts van de in 2009 overleden popster, Conrad Murray, vannacht verklaard. De 58-jarige arts wordt beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van Jackson. Volgens Murray nam de zanger op 25 juni zelf de dodelijke dosis toen hij Jackson alleen liet in zijn kamer.

Aan het begin van het proces lieten de aanklagers Los Angeles een foto zien van de overleden zanger en speelden zij een audiofragment af waarin Jackson duidelijk onder invloed van verdovende middelen praat over zijn aankomende ‘This Is It’-tour:

“we moeten fenomenaal zijn. Als mensen de show hebben gezien, wil ik dat ze zeggen: ‘ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven. Ga. Ga. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ga. Het is geweldig. Hij is de grootste ster in de wereld’”.

Volgens de aanklagers laat onder andere dit fragment duidelijk horen dat Murray onbekwaam handelde als arts en Jackson de beschikking gaf over gevaarlijke verdovingsmiddelen zonder oog te hebben voor zijn veiligheid, meldt persbureau AP.

Ook de familie van Jackson was aanwezig bij de eerste zitting van de rechtszaak die naar verwachting vier tot zes weken zal duren. Voor de rechtbank in Los Angeles waren honderden fans van de overleden zanger aanwezig om zijn familie te steunen en om te demonstreren tegen Murray.