Man gearresteerd ‘voor beramen aanslagen op Pentagon en Capitool’

Een militaire functionaris salueert tijdens de herdenking van 9/11 bij het Pentagon. Foto AFP / Paul J. Richards

In de Verenigde Staten is vandaag een man gearresteerd die ervan wordt verdacht aanslagen op het Pentagon en het Capitool te hebben beraamd. Dat heeft de Amerikaanse justitie vanavond bekend gemaakt.

De verdachte had volgens de aanklacht het plan om met van grote afstand bestuurbare vliegtuigjes explosieven op het Pentagon en Capitool af te vuren.

De 26-jarige arrestant werkte ook samen met mensen waarvan hij dacht dat ze leden van Al-Qaeda waren, terwijl het in werkelijkheid om FBI-agenten ging. Hij is daarom ook aangeklaagd voor het verlenen van hulp en materiële steun aan Al-Qaeda. Hij zou de FBI-informanten bermbommen hebben gegeven waarvan hij dacht dat ze gebruikt zouden worden bij anti-Amerikaanse terreuraanslagen in Irak.

Verdachte wilde Amerikanen doden omdat zij “vijanden van Allah” zijn

De verdachte, een Amerikaans staatsburger die afkomstig is uit de plaats Ashland in de staat Massachussets, is afgestudeerd als natuurkundige aan de Northeastern University in Boston. In opnamen van gesprekken met de man die in de aanklacht worden geciteerd komt hij naar voren als een zeer geradicaliseerde moslim. Zo gaf hij in een opgenomen gesprek aan dat hij een sterke wens had om Amerikanen te doden, omdat zij “vijanden van Allah” zouden zijn.

Als de 26-jarige man veroordeeld wordt kan hij tientallen jaren celstraf krijgen. Voor de aanklacht voor het ondersteunen van Al-Qaeda kan de verdachte 15 jaar cel krijgen en voor het beramen van de aanslagen op het Pentagon en het Capitool nog eens twintig.