Libië werkt toch mee in Lockerbie-zaak

De Libische interim-regering is toch bereid om in samenwerking met de Schotse autoriteiten te zoeken naar mogelijk andere verdachten in de Lockerbie-zaak. Dat zei de Libische interim-minister van Justitie Mohammed al-Alagi vandaag.

Maandag zei Alagi nog dat Libië Schotland niet wilde helpen bij het verzamelen van informatie over de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988. Hij noemde de zaak toen gesloten.

Begin deze week verzocht het Schotse Openbaar Ministerie de Libische Nationale Overgangsraad om bewijsstukken en getuigen ter beschikking te stellen die zouden kunnen helpen bij de onderzoeken. Schotse officieren van justitie hoopten op meer Libische medewerking na de machtswisseling in het land.

De voormalige Libische agent Abdel Basset al-Megrahi werd als enige veroordeeld voor de bomaanslag die aan 270 mensen het leven kostte. In 2009 liet de Schotse regering Al-Megrahi vrij, uit “humanitaire overwegingen”. Hij zou nog weken te leven hebben, maar hij leeft nog steeds. Volgens het Schotse OM handelde Megrahi niet alleen en daarom loopt het onderzoek nog steeds.