Legerchef Van Uhm draagt commando in juni over

gilze rijen afscheid van de cougar gen van uhm op zoek naar tekst foto nrc rien zilvold
gilze rijen afscheid van de cougar gen van uhm op zoek naar tekst foto nrc rien zilvold Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm wordt in juni volgend jaar opgevolgd door generaal-majoor Tom Middendorp. Foto NRC / Rien Zilvold

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm wordt in juni volgend jaar opgevolgd door generaal-majoor Tom Middendorp. Middendorp is momenteel directeur Operaties Defensiestaf. Dat laat het ministerie van Defensie weten.

De 56-jarige Van Uhm zal in zijn laatste maanden ‘de ingrijpende reorganisatie goed op het spoor zetten’, zo meldt het ministerie. Middendorp moet de organisatie in zijn termijn transformeren naar een ‘toekomstgerichte en bestendige krijgsmacht’. De krijgsmacht moet een miljard euro bezuinigen.

Van Uhm nam in april 2008 het commando over van Dick Berlijn. Een dag na zijn installatie overleed zijn zoon in Afghanistan door een bermbom.

Op 25 oktober draagt commandant der landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee zijn commando over aan generaal-majoor Mart de Kruif. De Kruif is nu plaatsvervanger.