Kritiek op Israëlisch bouwplan in bezet Jeruzalem

De mededeling van Israël dat het 1.100 nieuwe woningen gaat bouwen in de joodse nederzetting Gilo in bezet Oost-Jeruzalem heeft gisteren een koor van westerse kritiek uitgelokt. De Verenigde Staten, die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces juist weer op gang proberen te krijgen, uitten hun „diepe teleurstelling”. De Europese Unie riep de Israëlische regering op het besluit terug te draaien. De bouw kan volgens Israël binnen twee maanden beginnen.

Saeb Erekat, de Palestijnse hoofd-onderhandelaar, zei dat de Israëlische actie neerkomt op „1.100 nees tegen de verklaring van het Kwartet”. Deze internationale bemiddelaars – de VS, de VN, Rusland en de EU – hebben vorige week opgeroepen tot hervatting van de onderhandelingen binnen een maand om een crisis in de VN-Veiligheidsraad te voorkomen over de Palestijnse aanvraag van VN-lidmaatschap. De VS steunen Israël in zijn afwijzing van Palestijns lidmaatschap en hebben met een veto gedreigd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat dat het Israëlische besluit „contraproductief is voor onze inspanningen om directe onderhandelingen” te hervatten. Ze wees erop dat Washington er altijd bij beide partijen op heeft aangedrongen niets te doen dat het vertrouwen kan ondermijnen, „waaronder en misschien het meest speciaal, in Jeruzalem”.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft bevriezing van de bouw in nederzettingen als voorwaarde gesteld voor hervatting van het vredesoverleg. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van hun toekomstige staat. De voortdurende bouw van Israëlische woningen in en bij Oost-Jeruzalem is een van de meest explosieve kwesties die vredesoverleg in de weg staan. De Israëlische regering heeft nog niet gereageerd op het voorstel van het Kwartet. Maar premier Netanyahu zegt vaak dat hij bereid is tot vredesonderhandelingen „zonder voorwaarden vooraf”. (Reuters, AP, AFP)