Kortkolom wetenschap

Koffie maakt vrouwen minder snel depressief

Rotterdam. Vier koppen koffie per dag verlaagt bij vrouwen de kans op een depressie met eenvijfde, vergeleken met vrouwen die hoogstens één kopje koffie per week drinken. Het effect van koffie is niet groot, maar mooi meegenomen. Het effect komt kennelijk door de cafeïne, want drinken van koffie zonder cafeïne helpt niet, schrijven onderzoekers van Harvard University in het laatst uitgekomen nummer van de Archives of Internal Medicine. Het resultaat rolt uit de Nurses Health Studie, een onderzoek onder ruim 50.000 Amerikaanse verpleegkundigen dat al in 1976 begon. Daarbinnen is nu tien jaar bijgehouden hoeveel koffie ze drinken en of ze een depressie doormaken. Het is de eerste grote studie naar de invloed van de psychoactieve, verlavende stof cafeïne op depressie. (NRC)

Dood na heupbreuk treft gezonde ouderen

Rotterdam. Oudere vrouwen die een heup breken en binnen een jaar daarna overlijden, waren vaak niet zo ongezond dat ze toch wel snel dood zouden gaan. Dat is wel wat eerder onderzoek meestal suggereert, schrijven onderzoekers van de Amerikaanse verzekeraar Kaisers Permanente en van enkele Amerikaanse universiteiten in een maandag online verschenen artikel in Archives of Internal Medicine. De onderzoekers keken bij ruim 1.100 65-plus-vrouwen die een heup braken of ze binnen tien jaar daarna overleden. Ze vergeleken ieder van die vrouwen met vier leeftijdgenoten met vergelijkbare gezondheid die geen heup braken. De kans om te overlijden in het jaar na een heupbreuk is twee keer zo groot als bij een vergelijkbare vrouw die niks breekt. Voor vrouwen jonger dan 70 is die kans zelfs vijf keer zo groot. Dat komt vooral doordat de ‘achtergrondsterfte’ op die leeftijd nog erg laag is. Voor 80-plussers is de sterfte in het jaar na de heupbreuk alleen verhoogd voor de gezonde bejaarden. Dat komt doordat de ‘normale’ sterfte op die leeftijd hoog is. (NRC)