Kortkolom economie

‘Rabobank gaat nog meer banen schrappen’

Amsterdam. De Rabobank gaat in de komende jaren meer dan duizend banen extra schrappen. Deze reorganisatie komt bovenop de huidige 1.200 arbeidsplaatsen die momenteel verdwijnen. Dat zegt bestuurder bij vakbond De Unie Erwin Rog in het Financieele Dagblad. De banen verdwijnen vooral bij de 140 lokale Rabobanken, stelt Rog. Daar werken momenteel ongeveer 27.000 mensen. De huidige reorganisatie van 1.200 banen vindt vooral plaats op de hoofdkantoren van de Rabobank in Utrecht en Eindhoven. FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond zeggen een extra verlies van honderden arbeidsplaatsen niet uit te sluiten. Rabobank ontkent de reorganisatie niet. „Banken optimaliseren hun dienstverlening continu”, zegt de bank in een reactie. „Het is best mogelijk dat daarvoor reorganisaties nodig zijn. Over de omvang daarvan kunnen we nu niets zeggen.” (Novum)

Overname Foster’s mag van toezichthouder

Amsterdam. Het bod van Sabmiller op biermerk Foster's ter waarde van 9,9 miljard Australische dollar (7,2 miljard euro) kan doorgaan. De Australische toezichthouder ACCC laat weten geen bezwaar te hebben tegen de overname. De raad van bestuur van Foster’s is vorige week akkoord gegaan met een verbeterd bod van Sabmiller, waarmee de Australische bierbrouwer wordt ingeschaald op 5,10 Australische dollar per aandeel. Dit bod is 4 procent hoger dan bij een eerste bod in juni. Met de overname wil Sabmiller het bereik vergroten naar ontwikkelde consumentenmarkten. Het bedrijf behaalt op dit moment 80 procent van de omzet in de snelgroeiende opkomende markten in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Europa. (Dow Jones)

Unilever sluit fabriek tandpasta Amersfoort

Amsterdam. Unilever gaat zijn tandpastafabriek in Amersfoort sluiten. De productie van de tandpastamerken Prodent en Zendium wordt in juli 2012 overgeheveld naar een fabriek in het Franse Compiègne. Unilever meldt dat de fabriek in Amersfoort te klein en te duur is en er onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn. Bij de fabriek in Compiègne zijn die uitbreidingsmogelijkheden er wel, aldus het concern. „De kostenstructuur in Europa is niet competitief genoeg”, meldt Unilever. Het bedrijf wil de omzet de komende jaren verdubbelen. Unilever gaat met de ondernemingsraden en vakbonden in overleg voor het vinden van andere posities en het opstellen van een sociaal plan voor de 55 fabrieksmedewerkers. (Novum)