Kortkolom binnenland

Steun in Kamer voor missie Libië brokkelt af

Den Haag. De parlementaire steun voor de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Libië brokkelt af. Hoewel vanochtend een Kamermeerderheid het kabinetsbesluit van vorige week om de missie te verlengen, leek te steunen, was een aantal partijen zeer kritisch. De PvdA twijfelde openlijk, en stemde uiteindelijk voor. Kamerlid Henk Jan Ormel zei namens het CDA dat deze verlenging de laatste zou zijn. SP en PVV zijn tegen een Nederlandse bijdrage aan de missie. De Kamer is bovendien gepikeerd over het besluit de missie te verlengen voordat de Kamer zich erover had kunnen uitspreken. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) noemde dat vanochtend overmacht, tot ergernis van de linkse oppositie. (NRC)

PVV wil aftreden van Van Aartsen om adres

Den Haag. De PVV wil dat de Haagse burgemeester Van Aartsen aftreedt omdat de gemeente Den Haag de adresgegevens van een weggepest homostel aan Pownews zou hebben verstrekt. De PVV maakte maandag openbaar dat een homokoppel uit het Laakkwartier was weggepest na aanhoudende intimidatie en pesterijen door kinderen. Pownews besteedde maandagavond aandacht aan de kwestie. Volgens een redacteur kreeg de omroep van de gemeente een memo met daarin de oude en nieuwe adresgegevens van het homostel. Het Haagse PVV-raadslid Paul ter Linden vindt dat de veiligheid van het stel daarmee in gevaar is gebracht. Een woordvoerder van Van Aartsen liet weten een eventueel debat over de zaak met vertrouwen tegemoet te zien. (NRC)

Einde aan militaire aanwezigheid in Bosnië

Den Haag. Zestig Nederlandse militairen ontvingen gisteren in Sarajevo de EUFOR-medaille. EUFOR is de EU-vredesmacht in Bosnië-Herzegovina. Met de uitreiking kwam een einde aan twintig jaar grootschalige Nederlandse militaire inzet in Bosnië-Herzegovina. „Met de terugtrekking van de Nederlandse militaire aanwezigheid wordt een boek gesloten, maar niet vergeten”, aldus de directeur operaties van de Defensiestaf, generaal-majoor Tom Middendorp. (NRC)

Nog twee verdachten van rellen Kuip vast

Rotterdam. Twee van de dertien verdachten die waren opgepakt voor betrokkenheid bij de rellen rond voetbalstadion De Kuip anderhalve week geleden, zitten nog vast. Drie mannen zijn gisteren vrijgelaten, en mogen drie maanden niet in de buurt van het stadion komen wanneer Feyenoord speelt. Vijf anderen werden maandag vrijgelaten. (Novum)