Kort nieuws Buitenland

Weer geweld aan grens tussen Servië-Kosovo

Pristina. Zeker vier NAVO-soldaten zijn gisteren gewond geraakt bij ernstige rellen bij grensposten tussen Kosovo en Servië. Soldaten van de KFOR waren ’s ochtends begonnen met het weghalen van de wegversperringen die Servische Kosovaren hadden opgeworpen bij de grenspost Jarinje. Die willen voorkomen dat deze grenspost wordt bemand door de Kosovaarse politie en leden van EU-lex, de civiele Europese missie in Kosovo. Servië erkent Kosovo, dat zich in 2008 heeft afgescheiden, niet. Nadat de KFOR-soldaten waren omsingeld door een groep van ongeveer 1500 Servische betogers en werden bekogeld met staafbommen, schoten zij met scherp terug, aldus een NAVO-woordvoerder. Daarbij is volgens hem één betoger geraakt. Ziekenhuizen vertellen dat zeven Serviërs gewond zijn geraakt. (AP, AFP)

Algerije doodt vijf leden Al-Qaeda

Algiers. De Algerijnse autoriteiten zeggen vijf extremisten van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb te hebben gedood bij Boumerdes, ten oosten van de hoofdstad Algiers. Volgens een veiligheidsfunctionaris zijn nu nog 28 leden van deze cel voortvluchtig. De Algerijnse autoriteiten zijn bezorgd over de proliferatie van wapens in Noord-Afrika als gevolg van de oorlog in Libië. (Reuters)

Autoriteiten Soedan verbieden krant

Khartoum. De Soedanese veiligheidsdienst heeft gisteren de onafhankelijke krant Al-Jarida een verschijningsverbod opgelegd en haar bezittingen geconfisqueerd. In juli werden twee vrouwelijke journalisten van Al-Jarida tot een maand gevangenis veroordeeld omdat ze hadden geschreven over de verkrachting van een activist door agenten van de veiligheidsdienst. Sinds de afscheiding van Zuid-Soedan op 9 juli klagen journalisten over toegenomen druk en censuur. (Reuters)

Zes immigranten dood bij brand in Parijs

Bobigny. Zeker zes mensen zijn vamorgen omgekomen bij een brand in een kraakpand in de Parijse banlieue waar een dertigtal immigranten uit Tunesië en Libië onderdak hadden gevonden. Het gebouw in Pantin zou binnenkort worden gesloopt. (AFP)