Kaper na 41 jaar opgepakt

Na een vlucht die hem in 41 jaar over zeker drie continenten voerde, is een van de meest gezochte voortvluchtige Amerikanen alsnog opgepakt – nabij Lissabon.

George Wright (68) werd in 1962 veroordeeld voor moord bij een roofoverval in New Jersey. In 1970 ontsnapte hij uit de cel, dook onder in Detroit en sloot zich aan bij de Black Liberation Army.

Met vier leden van deze groep militante zwarten kaapte hij, vermomd als priester, een vliegtuig dat op weg was van Detroit naar Miami.

De kapers eisten een miljoen dollar losgeld. De FBI-agenten die het geld overhandigden, moesten zwembroeken dragen om te bewijzen dat ze ongewapend waren. Na de passagiers te hebben vrijgelaten, vloog Wright door naar Algerije. Gedurende de vlucht rookten de kapers grote hoeveelheden wiet.

De socialistische regering van Algerije ontving hen minder warm dan gehoopt. Ze zette de kapers vast en gaf het losgeld terug aan de VS. De groep vluchtte naar Frankrijk, waar alle leden in 1976 werden gearresteerd, behalve Wright. Onlangs besloot de FBI een oude tip na te trekken dat Wright in Portugal woonde. Hij ging daar door het leven als Jose Luis Jorge Dos Santos.