Kamer akkoord met nieuwe verlenging missie Libië

De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, zes F-16′s (waarvan twee als reserve) en stafcapaciteit. Foto ministerie van Defensie
De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, zes F-16′s (waarvan twee als reserve) en stafcapaciteit. Foto ministerie van Defensie De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, zes F-16′s (waarvan twee als reserve) en stafcapaciteit. Foto ministerie van Defensie

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zoals verwacht ingestemd met het kabinetsbesluit om de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Libië met opnieuw drie maanden te verlengen.

Naast regeringspartijen VVD en CDA, stemden ook de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP in met de verlenging. Gedoogpartij PVV en SP zijn faliekant tegen de militaire missie.

De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit de Nederlandse mijnenjager Haarlem, zes F-16’s (waarvan twee als reserve) en stafcapaciteit. Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan de missie om de no-flyzone boven Libië af te dwingen.

Wat doen de Nederlanders in Libië?

NRC-redacteur Emilie van Outeren over de Nederlandse taken:

Sinds enkele maanden speurt de mijnenjager Harer Majesteits Haarlem voor de kust van Libië naar zeemijnen en andere explosieven. De strijd in Libië lijkt zo goed als gestreden, maar de operatie op zee gaat gewoon door.

De Haarlem kreeg gebieden buiten de territoriale wateren aangewezen om verdachte schepen te bevragen over hun lading. Toen op 29 april zeemijnen bij de haven van Misrata werden aangetroffen, mocht de mijnenjager ook vaarroutes binnen de territoriale wateren vrijmaken. De Haarlem wordt afgelost door een andere mijnenjager. Het was zijn laatste tocht. De Haarlem is één van de vier mijnenjagers die Defensie in het kader van de bezuinigingen van 1 miljard euro afstoot.

Hr. Ms. Haarlem op zee, varend naast een andere mijnenjager. Foto ministerie van DefensieHr. Ms. Haarlem op zee, varend naast een andere mijnenjager. Foto ministerie van Defensie

Formeel hoefde de regering geen toestemming te hebben van de Kamer voor het uitsturen van militairen naar vredesoperaties. De Kamer hoeft slechts vooraf te worden geïnformeerd, zegt artikel 100 van de Grondwet. De stilzwijgende afspraak is echter dat een kabinet geen militairen uitzendt zonder de verzekering dat een meerderheid van de Kamer hierachter staat. Omdat het een zaak over leven en dood betreft is zelfs een zo groot mogelijke meerderheid gewenst.