Justitie: aanzet tot meineed Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi blijkt geen slachtoffer van afpersing door de Italiaanse zakenman Giampaolo Tarantini. Hij zou juist zelf Tarantini hebben omgekocht om valse verklaringen af te leggen tegenover Justitie, zo concluderen onderzoeksrechters in Napels.

Er gaat geen dag voorbij of Berlusconi komt verder in de problemen. Werkgevers, vakbonden, kranten en economen vragen om zijn aftreden. Nu riskeert hij een rechtszaak vanwege omkoping.

In 2008 en 2009 leverde Tarantini dertig prostituees voor feesten van Berlusconi. Tarantini beschermde de premier vervolgens in verhoren bij het OM. Hij stelde dat Berlusconi niet wist dat het om prostituees ging. Justitie in Napels denkt dat hij dat wel degelijk wist, dat hij de vrouwen betaalde en dat hij Tarantini 800.000 euro gaf in ruil voor valse getuigenissen. Berlusconi kan nu worden vervolgd voor aanzetten tot meineed.

De stroom aan schandalen kwam Berlusconi maandag op felle kritiek van de Rooms-Katholieke kerk te staan. Kardinaal Angelo Bagnasco sprak van „zedeloos” gedrag. Hij toonde zich bezorgd over de combinatie van moreel verval in Italië met de economische crisis: „De lucht moet worden gezuiverd, opdat nieuwe generaties niet worden besmet.”

Oppositiepoliticus Antonio di Pietro drong gisteren aan op ontbinding van het parlement door president Giorgio Napolitano. Maar dat kan alleen als de regering geen meerderheid meer heeft en premier Berlusconi instemt. Berlusconi zei gisteren: „Niemand kan me tot een stap terug dwingen: tenzij ze er in slagen om een motie van wantrouwen in het parlement aangenomen te krijgen.”

Vandaag stemt de Kamer voor de derde keer in korte tijd over een politicus die wordt verdacht van relaties met de maffia. Deze keer betreft het minister van Landbouw Saverio Romano. Verwacht wordt dat hij de vertrouwensstemming overleeft, omdat partijgenoten van Berlusconi vrezen dat wegstemmen van Romano tot de val het kabinet leidt.