Juan-José

Er heerste een opgewonden stemming in de rij wachtenden, vooral mannen. En aan de blikken en gebaren te oordelen betrof de opwinding de vrouw die vooraan stond. Blond, hoog opgestoken haar, zwaar opgemaakt, korte rok en schoentjes met hoge hakken. Toen was zij aan de beurt.

„Mevrouw, wat kan ik voor u doen?” Ze stelde een vraag die ik niet begreep. Om in haar dossier te kunnen kijken, vroeg ik een identiteitsbewijs. „Maar dit is Juan-José, een man, dit bent u niet”, zei ik. „Si, soy yo.” Ik keek nog eens goed en toen zag ik het: ‘zij’ had baardgroei.

Uit het dossier bleek dat vanwege zijn geaardheid Juan-José in Ecuador werd vervolgd en daarom in Nederland asiel had aangevraagd. Aan de dokter in Nederland had hij een middel gevraagd om de baardgroei te onderdrukken. Maar dat kreeg hij niet, dat middel zat niet in het basispakket voor asielzoekers. „Was er nou echt geen andere oplossing”, vroeg hij.