Israël keurt nieuwbouw in Oost-Jeruzalem goed

Het besluit, daags na het Palestijnse verzoek om een eigen Staat, is door de VS, de EU en de VN veroordeeld.

Israël heeft gisteren het groene licht gegeven voor de bouw van 1.100 woningen in Oost-Jeruzalem. De aankondiging komt op een gevoelig moment, daags na het Palestijnse verzoek aan de Verenigde Naties om een eigen Staat. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van hun Staat.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en de VN hebben de Israëlische beslissing gisteren meteen veroordeeld. Washington noemde het besluit een „grote teleurstelling” en „contraproductief”. De kans op hervatting van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen is er in ieder geval niet groter op geworden.

De VS schaarden zich afgelopen week volmondig achter Israël, toen de Palestijnen hun verzoek om een eigen Staat ondanks Amerikaanse druk doorzetten. Een van de argumenten van de Palestijnen om op een eigen Staat aan te dringen, is dat Israël het vredesproces heeft „opgeblazen” door te blijven bouwen in bezette Palestijnse gebieden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil geen bouwstop afkondigen en alleen „zonder voorwaarden vooraf” verder onderhandelen over vrede.

Israël kampt met een nijpend huizentekort. Vorige maand ging het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken daarom al akkoord met de bouw van meer dan vierduizend appartementen in Oost-Jeruzalem. (AP)