Inspectie schorst vluchtvergunning privéjetmaatschappij Solid Air

Een toestel van Solid Air op een archieffoto uit 2006. Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

Luchtvaartmaatschappij Solid Air mag per direct geen vluchten meer uitvoeren. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) besloten. De IVW besloot tot het schorsen van de maatschappij omdat de vluchtveiligheid niet zou zijn gegarandeerd.

De inspectie plaatste Solid Air twee weken geleden al onder verscherpt toezicht omdat er bij invallen “diverse overtredingen” werden geconstateerd. Na uitgebreider onderzoek is de IVW er nu “niet van overtuigd dat een veilige vluchtuitvoering is gegarandeerd”.

In een vanavond uitgegeven persbericht schrijft de IVW dat er bij het onderzoek overtredingen geconstateerd zijn op het gebied van training en toetsing van piloten en de registratie van technische mankementen. Ook heeft Solid Air de regels overtreden als het gaat om de werk- en rusttijden van de piloten, de aansturing van het management, de vluchtuitvoering en het melden van incidenten. De IVW zegt het “zeer ernstig” te vinden dat de verantwoordelijke managers direct betrokken waren bij de overtredingen.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat zegt de overtredingen van Solid Air “als ernstig en zeer ernstig te kwalificeren, zowel in onderlinge samenhang als ieder voor zich.” Solid Air heeft nu drie maanden de tijd om aan te tonen dat het wel in staat is om veilige vluchten uit te voeren.