‘Handelaar’ van BBC blijkt vooral aandachtszoeker

Rastani Alessio
Rastani Alessio

Er was gisteren veel te doen over de handelaar die bij de BBC bijna verlekkerd over een recessie sprak. Hij droomde er zelfs van. Een dag later blijkt: dit was geen handelaar, wel een aandachtszoeker.

Het optreden van Alessio Rastani:

En de oorspronkelijke ‘dit moet je zien’-reactie bij de BBC:

Twitter avatar Peston Robert Peston This trader who was on BBC News y’day is a must watch, if you want to understand the euro crisis & how markets work http://t.co/2j3MT14n

Maar over Rastani werd niet lang na de uitzending gespeculeerd dat hij van de Yes Men zou zijn, een actiegroep die zich vaker voordoet als expert op een bepaald gebied, om het vervolgens in het belachelijke te trekken en zo misstanden aan de kaak te stellen.

De Yes Men lieten gisteren echter weten dat hij niet een van hen is. En de BBC zei ook geen ‘hoax’ te hebben binnengehaald.

Wie Rastani - die bij de Britse zender vertelde dat hij elke nacht gaat slapen met de hoop op een recessie omdat dat hem bakken met geld zou opleveren - dan wél is, weten ze bij The Telegraph.

In het kort: Rastani handelt, maar vooral met zijn eigen spaarcenten. Hij heeft geen vergunning van de Financial Services Authority en is geen onderdeel van de Londense bankwereld. Wel woont hij in het zuiden van de stad, in een bescheiden huisje dat eigendom is van zijn vrouw. Op de bankrekening van zijn bedrijf, Santoro Projects, staat iets minder dan duizend pond en vier jaar met aandelen goochelen brachten hem ruim 10.000 pond verlies.

Waarom was hij dan te zien op de BBC als handelaar waar we naar zouden moeten luisteren? “Zij benaderden mij,” zegt hij. “En ik ben een aandachtszoeker. Daarom praat ik erover en daarom ging ik akkoord met het interview. Handelen is mijn hobby, niet mijn baan.”

Maar, zo sluit hij af: “Ik meende alles wat ik zei.”