Geweld Afghanistan met veertig procent toegenomen

Afghanistan is dit jaar onveiliger geworden. Het aantal geweldsincidenten nam tot nu toe met bijna veertig procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties, meldt persbureau Reuters. Het conflict in Afghanistan zorgde ervoor dat dit jaar tot nu toe rond de 130.000 mensen hun huis moesten ontvluchten, dat is bijna zeventig procent meer dan in 2010.

In het rapport schrijft secretaris-generaal Ban Ki-Moon ook dat het aantal burgerslachtoffers, nu al een recordaantal, in de periode juni tot augustus met ruim vijf procent steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De toename van burgerslachtoffers is het gevolg van de opgevoerde acties van anti-regeringsstrijders in heel Afghanistan, maar het merendeel vindt plaats in het noorden en in het grensgebied met Pakistan.

Eind juni bleek ook al uit een rapport van Ban dat het geweld in Afghanistan fors toegenomen was. Het ging toen vooral om om gewapende aanvallen en het gebruik van zelfgemaakte explosieven. Maar ook, schreef de VN-topman, steeg het aantal zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en moorden sinds maart ook sterk ten opzichte van vorig jaar.