Gevaarlijk vuurwerk blijkt moeilijk aan te pakken

De handel in illegaal, gevaarlijk vuurwerk is al jaren grotendeels in handen van legale vuurwerkimporteurs. Onder- en bovenwereld lopen in elkaar over. De branche is „besmet” en slaagt er nog niet in zelf schoon schip te maken.

Dat zegt officier van justitie Gustaaf Biezeveld naar aanleiding van het proces dat morgen in Utrecht begint tegen Harry K., een van de grootste vuurwerkimporteurs van Nederland. Biezeveld is milieu-officier bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en bijzonder hoogleraar milieurecht in Groningen.

De 67-jarige Harry K., bijgenaamd ‘Mister Vuurwerk’, geldt als een van de belangrijkste vuurwerkexperts van Nederland, leert navraag in de branche. Hij was betrokken bij onderzoeken naar de vuurwerkexplosie in Culemborg (1991), bij de Bijlmerramp (1992) en bij de vuurwerkramp in Enschede (2000). Hij heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in gevaarlijke stoffen en gaf cursussen om veilig te werken met vuurwerk. Hij werkte zestien jaar als inspecteur gevaarlijke stoffen bij de rijksoverheid.

Harry K. staat morgen met vijf medeverdachten terecht op verdenking van import, vervoer en opslag van grote hoeveelheden illegaal, gevaarlijk vuurwerk. Daarbij gaat het om bijna 65.000 kilo Chinese rollen, flowerbeds, nitraatklappers, lawinepijlen en mortierbommen.

Het vuurwerk werd in gewone vrachtwagens vanuit Duitsland naar Nederland vervoerd. Dertigduizend kilo lag opgeslagen in een loods in Hoofddorp, die niet voldeed aan de veiligheidseisen, vlakbij een woonwijk. De verdachten werden twee jaar geleden aangehouden door het interregionaal milieuteam van de politie Haaglanden en de politie Hollands Midden. Een aantal verdachten is afkomstig uit de legale vuurwerkbranche. Ze kennen de gevaren van het vuurwerk, dat ‘massa-explosief’ is. Als één stuk vuurwerk tot ontbranding komt, vliegt de rest ook in de lucht.

In 2000 onthulde het KRO-programma Reporter dat Harry K. vijf jaar daarvoor als inspecteur gevaarlijke stoffen was ontslagen wegens belangenverstrengeling. Hij zou de eigenaar van twee containers met illegaal vuurwerk die in de Rotterdamse haven waren onderschept, hebben geholpen. Hij zou ook Chinese vuurwerkfabrikanten hebben geadviseerd om te knoeien met papieren.

De politie heeft de laatste jaren meer legale vuurwerkimporteurs aangehouden. In juli veroordeelde de rechtbank in Assen vuurwerkhandelaar Henk. B. uit het Drentse Roderesch tot tweeënhalf jaar cel.

Lawinepijlen tot in de kinderkamer: pagina 8